dinsdag 27 november 2012

Utne

Als de camper weer is opgeruimd ( en de conclusie hebben getrokken dat de koelkast als verwarmkast werkt!)  de tent ingepakt gaan we weer verder met onze reis. We bezoeken eerst nog een historisch punt in Stavanger nl "Sverd i fjell".  3 zwaarden die in de rotsen staan.


Voor we verder gaan kopen we eerst een nieuwe koelbox. De koelkast werkt echt niet meer. Nou ja, die koelbox is niet weg. We kunnen hem altijd gebruiken als we in het najaar naar Nederland gaan en hem weer vol met "lekker hollands" mee terugnemen!! We nemen de boot naar Tau en plannen de tom-tom op Saudaland.





Langs vele watervallen, sneeuw en ijs komen we uiteindelijk uit op wat we noemen" het dak van de wereld"!!







Hier is het zo mooi. Je kunt heel ver om je heen kijken en daarnaast zijn de bergen zo hoog dat je je heel klein voelt. We zijn hier met onze eerste vakantie ook geweest en ook toen maakte het heel veel indruk. In Røldal vinden we een camping, een kleintje, gelegen aan het water. We komen naast Nederlanders te staan en maken een babbeltje. *s Avonds ga ik met mijn camera op pad. Er hangt een prachtige nevel over het water wat schitterende effecten geeft.


De volgende dag is het prachtig mooi weer. Na het eten wassen de dames af, buiten en gaan we verder reizen naar Utne. Al snel komen we prachtige watervallen tegen en loop ik samen met pa een heel stuk langs een woest kolkende rivier. De watervallen zijn zo krachtig dat de nevel werkelijk overal hangt. We zijn dan ook kleddernat na een half uurtje kijken en foto's maken.










 ' s Middags maken we een stop, eten lekker in het zonnetje en Renske neemt samen met Rob een duik in het ijskoude water.





We besluiten om lekker een dagje rust te houden in Utne. Dat mag ook wel een keer. We komen bij onze "oude" camping aan en genieten verder van de zon, lekker eten, boekje lezen. Kortom een lekkere dag.


Stavanger.

Om  naar Stavanger te kunnen rijden moeten we een stuk afleggen over de Hardanger. Een zeer uitgestrekt gebied met mooie toppen, smalle wegen en mooie uitzichten. Hoog in de bergen is het behoorlijk fris.









We moeten regelmatig stoppen voor de schapen onderweg die hier overal verspreid rondlopen en vaak ook midden op de weg gaan liggen omdat dat de warmste plekjes zijn. Renske wordt dan naar buiten gestuurd, die heeft immers ervaring opgedaan met schapen op de boerderij in Hedalen.



Mijn vader geniet met volle teugen in de camper. Het verbaasd hem hoe het rijden in de bergen is, hoeveel sneeuw er nog ligt en op welke hoge hoogten we hier vertoeven. Hij is genoeg in de bergen geweest in Zwitserland maar het is hier echt heel anders, veel ruiger en je rijdt veel langer op hoge hoogten.





In Stavanger aangekomen vinden we een plaats op een stadscamping, echt midden in het centrum! We zoprgen dat we op tijd voor de tv kunnen zitten want het is EK- Finale. Nederland zit er niet meer bij. Spanje wint van Italie met 4-0. We willen graag shoppen in Stavanger en daarom splitsen we weer op. Rob gaat met pa naar het oliemuseum (hoe kan het ook anders, olie in Stavanger)



en wij gaan het centrum in.



We beginnen in Stavanger zelf en daarna gaan we naar Kvadrat, het grootste winkelcentrum in Noorwegen. Het is ook werkelijk gigantisch (achteraf blijkt dat we niet eens alles gezien hebben) We sjouwen hier de hele dag rond en natuurlijk wordt er wel wat gekocht. De mannen vermaken zich ook goed in het museum dus aan het eind van de dag is iedereen tevreden.Stavanger heeft een mooi oud gedeelte waar we de laatste dag gaan kijken. Via de haven, waar van vele beroemdheden de voetafdrukken vereeuwigd zijn, komen we in het oude gedeelte terecht.


Smalle straatjes, mooie kleine huisjes. Echt heel erg leuk.







Bij de Fistorget eten we een heerlijke vissoep en garnalensandwich. Heerlijk!!!
De domkerk van Stavanger is open en we nemen hier een kijkje. Natuurlijk wordt er ook nog even een kaarsje opgestoken voor ma.





De dag is voorbij gevlogen en zo hebben we in 3 dagen toch veel van Stavanger gezien.

Rjukan: Het Zware Water

We verlaten Oslo en gaan richting Stavanger afzakken.Hier zijn we nog nooit geweest. We rijden via Drammen en Kongsberg. Het is een mooi gebied. Prachtige uitzichten dus het is regelmatig stoppen.





Rjukan is het gebied van het Zware Water. Dat vindt mijn vader natuurlijk erg interessant. Het is een gebied wat veel met de 2e wereldoorlog te maken heeft gehad. We komen bij de centrale aan waar het Zware Water zijn grondstoffen vandaan kreeg.  Met een taxibusje gaan we omhoog. Het is een akelig steile weg.







Binnen in de centrale wordt dmv beeld en geluid de uitleg gegeven over het Zware Water. Daarnaast wordt er ook uitleg gegeven over de arbeidsmarkt van Noorwegen toen en nu.
Als we verder rijden hebben we vanuit de bergen een mooi uitzicht op de centrale.



We komen uiteindelijk bij de Vegemoencamping terecht in Vegemoen. Een kleine camping gelegen aan een meertje. Klein maar heerlijke douches en het is brandschoon. De meiden slapen in de camper.Volle bak met 5 man.

Oslo

Vanaf de Slovika camping zijn we in een korte tijd in Oslo waar we de camper wegzetten op de Bogstad camping. Het is een grote camping maar vanwege de handige ligging gaan we eigenlijk altijd hierheen.


De meiden gaan lekker relaxen in de camper dus gaan we met z'n drieën op pad. De bus en de tram en dan gaan we als eerste naar het Vigeland Park. Dit is een mooi beeldenpark waar het leven van geboorte tot de dood in al de fases wordt uitgebeeld. Het is geweldig mooi weer, we genieten met volle teugen van het zonnetje. Het is een mooie beeldenpark waar het fascinerend blijft om te zien hoe de kunstenaar met vaak kleine details de juiste gezichtsuitdrukking kan bereiken.












Vanuit het park nemen we de tram naar de Akerbrygge, de haven waar de ferges aankomen, waar het raadhuis aan licht en waar een gezellige boulevard is die ieder jaar groter wordt. Er wordt druk gebouwd en er komt een heel modern wooncomplex bij. Op de Akerbrygge eten we lekker een hapje en de mannen een biertje (waarvan de prijs dusdanig is dat je er in Nederland een hele bak Heineken voor kunt kopen, volgens mijn vader!!)




We nemen de bus op tijd terug want vanavond is het voetbal kijken. De EK 2012 is bezig!!!
De meiden hebben een lekkere leesdag achter de rug, zijn uitgerust om de andere dag te gaan shoppen in Oslo.
Wij gaan niet shoppen maar we houden een museumdag. We nemen de boot naar Bygdøy waarop zich diverse musea bevinden.
We gaan beginnen in het FRAM-museum waar alles te zien is over de expedities die er gehouden zijn met het schip FRAM.







Het is reuze interessant en eer we alles gezien hebben zijn we snel wat uren verder. Bij de uitgang kopen we parapu's want de regen komt met bakken uit de lucht. We lopen naar het volgende museum en dat is het Vikingschipmuseum waar een origineel Vikingschip staat en mooie bodemvondsten. Daarnaast hangen er vele foto's van de opgravingen.









Renske en Frauke staan intussen bij het Grand Hotel te wachten om een glimp van Rihanna op te vangen. Het is gezellig druk in Oslo. Er zijn allerlei muziekfeesten aan de gang. Zo staat er op het Rådhusplein een groot podium waar goede muziek gespeeld wordt. Tijd voor een dansje (de dames lopen gauw door want hier willen ze niet bijhoren) Op de Akerbrygge eten we wat en maken daarna een wandeling en lopen via de Karl Olav's Gate  naar het Opera-gebouw.Een mooi gebouw waar de akoestiek geweldig goed schijnt te zijn. Ik heb het in de winter ook gezien en de kleur wisselt met de jaargetijden, heel apart.