maandag 23 mei 2011

Rød Russ

De laatste weken komen we steeds jongeren tegen in aparte kleding met grote letters erop RUSS. Blauwe, rode en ook zwarte broeken. Wat het betekent weten we echt niet dus gaan we maar eens te rade bij een collega. Het blijkt dus zo te zijn dat het de jongeren zijn die afgestudeerd raken in dit jaar. De kleuren staan voor de studie die ze gehad hebben. Een zwarte broek wil zeggen dat ze een beroepsopleiding hebben afgerond zoals bijvoorbeeld timmerman, techniker etc. Een rode broek staat voor een algemene opleiding, economie en de administratieve sector. De blauwe broek is meer voor de kultuurrichting zoals dans en drama.
Het ziet er heel fleurig uit. De meeste hebben allerlei namen en dergelijke op de broeken staan. Ze dragen de kleding vanaf de 1e mei tot de 17e mei ( de nationale feestdag van Norge) Broeken, t-shirts, hoeden. Een fleurige boel en dat schijnen ze er ook van te maken. 2 weken lang lekker doen waar je zin in hebt, alles wat God verbied!!!!!
In Nederland hangen ze de boekentas buiten en hier trekken ze gezellige kleding aan.

zondag 22 mei 2011

Voorjaar in Noorwegen

We pakken de draad weer langzaam op. Organisatorisch klopt het nog niet in mijn hoofd maar dat zal zijn tijd nodig hebben. De dames gaan weer naar school. Renske heeft haar proefwerkweek achter de rug en heeft nu een arbeidsuke van school. Ze is aan het werk in Hedalen op de schapenboerderij van Ageet en Arian (hun kennen we van de noorse les in Nederland!!) Het is een drukte van jewelste op de boerderij, de lammetjes vliegen haar om de oren. Er zijn er al 119 geboren. Er zitten zelfs 2 lammetjes in huis. Een is erg klein en moet met de fles worden grootgebracht.
Frauke heeft volgende week haar proefwerkweek. Ze doen het beiden hartstikke goed op school, dus daar hebben we geen zorgen over.
Intussen is alles groen geworden. Het is 's nachts nog wel koud. Vorige week zijn we naar Trondheim gereden. Even een dagje weg. Veel gelopen, lekker gegeten en natuurlijk geeindigd bij IKEA. We moesten een nieuw kastje hebben voor in de keuken om een magnetron op te kunnen zetten. Bij thuiskomst uit Nederland bleek de koelkast niet als koelkast gewerkt te hebben maar als warmtekast. Zalige luchten kwamen me tegemoet toen ik binnenkwam. Flink balen want er zat lekkere kabeljauw, zalm en walvisbiefstuk in de vriezer. Die had nu weken staan broeien!!! Dus maar gauw even een nieuwe koelkast besteld. Een beetje groter en hoger dus daar kan de magnetron niet meer bovenop (die we nu overigens niet meer hebben want deze gaf na 2 dagen ook de geest)
Trondheim zelf is wel een gezellige stad. De kern is echt oud maar dat heeft ook wel weer wat. We hebben een flinke wandeling gemaakt langs de haven met zijn mooie pakhuizen ( de oudste is van 1700)  de mooie kathedraal de Nidarosdomen (waar de heilige Olav zijn rustplaats heeft ) De Nidarosdomen is het oudste middeleeuws bouwwerk van Norge en het oudste gedeelte dateert uit 1320. Het is niet druk dus het lukt om een foto te maken zonder touristen. We lopen via het kerkhof terug naar het centrum en nemen dan de gratis bus naar de IKEA (gratis!! hollanders blijven we)
De weg terug naar Molde is erg mooi. Op veel plaatsen ligt hier nog sneeuw maar ook hier begint het groen te overheersen. Het is wel 4 uur rijden maar toch is dat niet erg omdat we onderweg toch wel genieten van het mooie land.