maandag 23 juli 2012

Mencia Sandrode (Zundert NL) in Molde

Eindelijk is het zover. 2 leraressen en 7 leerlingen van Mencia Sandrode komen naar Noorwegen. Frauke heeft ,in het eerste jaar hier in Molde, contacten gelegd tussen haar Noorse leraar en haar "oude" wiskundelerares uit Breda. Die contacten zijn uitgegroeid tot het eerste uitwisselingsproject op de Bekkevoll-school. In de voorbereiding op het projekt zijn er gastgezinnen gezocht voor de 7 leerlingen uit Zundert. De leraressen komen bij ons logeren. Het wordt een week waarin de "Nederlanders" kennis zullen gaan maken met Noorwegen en de Noorse cultuur. Reuze spannend natuurlijk voor beide partijen.
De gastouders ontvangen het bezoek op het vliegveld en daarna gaan we naar school waar een maaltijd staat te wachten. Er zijn natuurlijk wat speeches en daarnaast wordt er een introductiefilm van Molde gedraaid. Quiet Noise treedt op en er worden spellen gedaan om het ijs wat te breken.
De andere dag is er eerst "les" op school en krijgen de Noorse leerlingen ook les van de Nederlandse leraressen. Alles wordt in de Engelse taal gevoerd. 's Middags gaan ze de natuur in en overnachten ook buiten,geen tenten maar echt buiten.!!! Het is een reuze gezellige dag geweest waarin van alles gedaan is: kanoën, boogschieten, kratten stapelen, kampvuur maken, ......en vooral genieten van de schitterende omgeving.
In het weekend zijn de leerlingen op stap gegaan met de Noorse families en wij zijn naar het Geirangerfjord, Atlanterhavsvegen en Farstad geweest met onze gasten. Dat voordeel hebben we dat we in deze mooie omgeving wonen!!
Op maandag zijn ze met de hele klas naar Varden gegaan om daar te genieten van het uitzicht over Molde en ook nog van de sneeuw die er toen nog volop lag. Dat was nog even sneeuwpret in Mei!!!!
's Avonds komt de leraar van Frauke bij ons eten wat reuze gezellig was. Ook leuk om hem op een andere manier te leren kennen. Het was een taalmengelmoes van Noors, Nederlands en Engels!!!Verwarrend maar wel geinig.
De laatste dag zijn de kinderen in het Moldebadet geweest en hebben een aantal een kijkje genomen in het voetbalstadion van Molde. Intussen waren er al een aantal de afscheidsavond aan het voorbereiden. Een maaltijd met een Nederlandse inslag: erwtensoep,ragout met brood, hutspot met gehaktballetjes, aardappelsalade, wentelteefjes met ijs en taart.
Een geslaagde avond, met een speciaal optreden van de Nederlandse leraressen, gezelschapsspellen, cadeautjes en veel lieve en hartelijke woorden.
De uitwisseling vanuit Molde naar Zundert gaat er zeker komen..............