zondag 13 februari 2011

Ålesund

We gaan zo maar even een dagje naar Ålesund. Wij, de 3 dames, om te winkelen en Rob wil een dagje gaan vissen. Op tijd op en om 08.30 staan we op de ferge naar Vestnes. Het is een bootochtje van een half uurtje dus dat valt best mee. Onderweg komen we nog veel sneeuw tegen en de temperaturen zijn laag: -17 graden!! We nemen tegenwoordig standaard een grote tas mee met thermoskannen warm drinken en dekens en dergelijke want stel je voor dat je onderweg vast komt te staan. Het koelt dan toch wel heel snel af in de auto. Als we in Ålesund zijn gearriveerd gaan we eerst naar Aksla. Dit is een uitzichtpunt waarbij je de haven van Ålesund kunt zien en daarnaast heb je ook een mooi uitzicht op de "Sunnmørsalpene". Je kunt ook vanuit het stadje met een "trap" naar boven. Dit zijn maar 418 treden. Het uitzichtpunt is 188 meter hoog.
We hebben prachtig helder weer dus ook een zeer mooi zicht op het havengebied. Omdat het zo helder is kunnen we vele eilanden zien en we zien zelfs in de verte Hareid liggen (ongeveer 20 kilometer hemelsbreed) en ook Vigra was duidelijk zichtbaar.





De Fjellstua is nog gesloten dus we drinken in het centrum koffie med eplekake med krem. Altijd lekker.
Rob gaat vissen en wij gaan het stadje in. Bij de haven is het altijd bedrijvig. Vele boten komen af en aan. Het is ook een stopplaats voor de Hurtigruten  (de cruisevaart langs de noorse kusten)
Natuurlijk wordt er ook vis verkocht vanaf de boten in de haven. Wij hopen natuurlijk dat Rob met een tasje vis terugkomt.( Ik heb hem wat pedaalemmerzakken meegegeven voor het geval dat....)
De haven is een touristische trekpleister.  Ålesund-centrum is verwoest door een grote brand in 1904. Dit centrum is met behulp van vele sponsors weer opgebouwd. Opgebouwd in Jugendstil, waar nu Ålesund om bekend staat. Door het hele centrum heen zie je Art Nouveau Architecture.



We gaan lekker in het zonnetje zitten en genieten lekker van onze fish&chips. Een traditie waar we ons graag aan houden.
Voor we het gewone centrum ingaan gaan we eerst een kijkje nemen bij INGRIDS, een Glassblåser. Zij maakt echt hele aparte dingen. Ik mag er wat foto's nemen en het is ook nog uitverkoop (altijd goed natuurlijk) Hier 2 foto's van haar werk.




Het is altijd leuk om hier even binnen te kijken.
We brengen de dag verder door in het centrum en gaan dan met de bus naar MOA, een groot overdekt winkelcentrum buiten Ålesund. Lekker een dagje shoppen en rondneuzen in winkels. Rob heeft gevist, maar helaas..... We hebben maar een "diepvriesvisje" meegenomen: een stukje walvis. Het ziet eruit als biefstuk. We zijn benieuwd hoe het zal smaken!!!

Wat een weer!!!

Het lijkt wel echt "hollands" om over het weer te praten maar ook hier in Noorwegen wordt het veel besproken. Het is dan op het moment ook erg wisselend. We hebben dagen gehad van echte storm, en dagen dat het weer aan het sneeuwen en vriezen is geslagen.( De ski's worden dan ook nog veel gebruikt door de skifanaten.) Het ging hier in het fjord behoorlijk tekeer. Hoge golven die over de kade heenkletsten. Natuurlijk ook wel weer mooi om te zien. Na een vroege dienst gauw even naar beneden om foto's te maken. Renske en Frauke gaan even mee om uit te waaien ( en achteraf om een nat pak te halen!!).
Bij het Seilethotel krijgt Frauke de volle laag. Kleddernat maar wel een leuke foto!!


We lopen een uurtje rond maar hebben het dan ook wel gehad. Het is vreselijk koud en het stormt er goed op los.




Nog een plaatje van de dames