vrijdag 17 december 2010

Julebal 2010

Vandaag hebben Renske en Frauke Julebal in het kulturhus fra Molde.
Al weken zitten ze daar met spanning op te wachten. Kleding en sieraden zorgvuldig uitgezocht en vanmiddag een uur met de krultang aan de slag geweest. Het is een van de grootste feesten van het jaar dus iedereen komt feestelijk gekleed. De schoenen met hakjes gaan in een aparte tas mee. Er is vanmiddag 50 cm sneeuw gevallen. Om dan met hakjes de deur uit te gaan is dan niet echt een succes.
Het "kerstsfeertje" buiten ontbreekt niet!!!



woensdag 15 december 2010

Pepperkake

In Noorwegen zijn veel mensen vaak meesters in het bakken en vervaardigen van de mooiste taarten. Er wordt zeker in deze tijd veel zoetigheid klaargemaakt (vooral veel gebak met marsepein)
Iets wat je in alle winkels en vormen ziet is pepperkake. Het is eenvoudig klaar te maken en heerlijk bij een lekker bakje koffie. Ook heel leuk om samen met kinderen te doen. Hier het recept (gekregen van onze lerares Noors die beweert dat het het beste recept is!!) Ik heb het intussen al geprobeerd en het is mij ook gelukt.

Pepperkake


Benodigdheden:
-150 gram boter/roomboter (op kamertemperatuur)
-375 gram bruine basterdsuiker
-2 dl donkere stroop
-2 dl water (op kamertemperatuur)
-1 eetlepel kaneel, 1eetlepel gemberpoeder, 1 eetlepel kruidnagelpoeder
-1 eetlepel natron=bakpoeder/zuiveringszout
-850 gram witte bloem

Dit alles mengen tot het een egale massa is. Het mengsel moet dan 24 uur in de koelkast staan.
Na 24 uur uit de koelkast halen en het deeg uitrollen.(tot een niet te dikke plaat)
Met vormpjes "koekjes" uitdrukken en op bakpapier leggen.
De oven voorverwarmen op 200 graden
De koekjes bakken in 5-7 minuten

Succes!!!!!!!!

Aardig winters!!!

De winter is nu echt begonnen. In een mum van tijd is er een flink pak sneeuw gevallen. Echt heel veel. Toch weer wel mooi en eigenlijk hoort het een beetje bij de Kersttijd. Regelmatig komt het zonnetje er even tussendoor en ook het licht wordt steeds mooier. Echt genieten, behalve als er dan boodschappen gedaan moeten worden en je de auto moet uitgraven ( er is een kleine 40 cm gevallen en opgewaaid natuurlijk!) Wel lachen dat je met een grote schep bezig bent om maar enigszins bij de auto te kunnen komen en dan nog de auto van sneeuw ontdoen. (het dak moeten we niet vergeten. Dat was laatst wel het geval. Lastig als je remt en het hele pak sneeuw schuift op je voorruit!!) Als we nu gaan lopen doen we de ijzers maar onder de schoenen. Het ziet er niet uit, maar op  een nieuwe valpartij zit ik niet meer op te wachten. Ondanks dat er veel sneeuw ligt valt het aantal patienten met botbreuken mee.  De mensen zijn er hier blijkbaar goed op voorbereid.Ook de ouderen gaan lekker naar buiten met ijzers onder de schoenen en een wandelstok met een ijzeren punt, of ze hebben een slee bij (in plaats van een rollator) voor wat extra steun.Alles gaat gewoon door, ook alle vormen van transporten.
De voorbereidingen voor de Kerst is in alle hevigheid aan de gang. De winkels puilen uit met eten en de mooiste versieringen komen te voorschijn. Heel verleidelijk is het nu om te gaan shoppen!!! We wachten er maar even mee. De vriendin van Renske komt logeren dus worden de nodige uitstapjes gepland waar we genoeg leuke winkels zullen tegenkomen. En natuurlijk zitten we hier toch nog wel als hollanders met de gedachte dat er straks misschien wel dingen in de uitverkoop komen!!

Zo is het uitzicht nu vanuit ons huisje.