zaterdag 3 september 2011

De cirkel is rond

Als we 's morgens wakker worden aan het Holandfjord is het nog bewolkt. De meiden hebben goed geslapen in de berm! We pakken alles weer in en gaan weer verder afzakken Richting Mosjøen. Langs mooie kusten, mooie bruggen en  enkele boottochtjes zakken we verder af via de Helgelandkysten.



Als we weer naar de Lofoten gaan zullen we deze weg beslist nog eens nemen want de uitzichten zijn geweldig.. Pa zit veel voorin naast de chauffeur en blijft ook foto's maken. Tussen Jetvik en Kilboghamn hebben we een overtocht van 2 uur en daar gaan we weer de Polarsirkel over. Er staat een monument op de kustlijn.



De cirkel is rond!! Aan de andere kant van de Svartisen staat ons "monumentje" !  Aan het einde van de dag staan we in Mosjøen. Hier brengen we een bezoek aan Sjøgata. Hier staan houten huisjes uit 1800. Een aantal huisjes worden gerestaureerd en er wordt zeker geprobeerd om de oude "gata" te behouden.









Het is prachtig weer. We lopen op het gemak rond en genieten van een bakje koffie in het zonnetje. Even opladen, beetje bijbruinen en dan weer verder richting Steinkjer waar we tegen de avond arriveren. Een mooie camping recht aan het water. Wederom een mooi plekje. 's Avonds worden we weer getrakteerd op mooie luchten.






De volgende ochtend hebben we alle tijd voor het ontbijt. Trondheim ligt niet zover van Steinkjer (120 km) dus we hebben we alle tijd. We evalueren met z'n vieren de vakantie. Uiteindelijk zijn we maar 2 weken onderweg geweest maar wat hebben we veel gezien en gedaan. Gelukkig is het ook allemaal goed verlopen.
Het was ook fijn om de emotionele dingen van het afgelopen half jaar te kunnen bespreken, daar was alle tijd voor. Het is een bewogen tijd geweest.
Het blijft  natuurlijk jammer dat we de walvissen niet gezien hebben maar een reden te meer om nog eens terug te gaan. Het reizen met de camper is Pa goed bevallen dus als het effe kan volgend jaar weer!!
Na 3 uurtjes rijden staan we al in Trondheim. We genieten nog van de zon, lezen en breien wat en ruimen alvast wat dingen op in de camper. Morgen is het eerst naar de kathedraal in Trondheim en dan moeten we toch echt richting Molde gaan rijden. De vakantie zit erop.

maandag 29 augustus 2011

Bodø en de Saltstraumen

De mannen zijn in Bodø naar het Luchtvaartmuseum geweest. Een behoorlijk groot museum wat zeer zeker de moeite waard was omdat er diverse vliegtuigen te zien waren waar mijn vader in gevlogen heeft toen hij in Nieuw Guinea was.








Wij vertoeven terwijl lekker in de binnenstad.  Eerst de haven bekijken, kaarten op de bus gooien en dan shoppen.








Frauke zoekt (alvast voor Kerst!!) een guitalele uit. Nadat we een lekkere pizza hebben genuttigd gaan we rijden richting de Saltstraumen. Dit is de grootste maalstroom ter wereld. Het water gaat hier behoorlijk tekeer met zijn draaikolken. We genieten even van het uitzicht. Het is er erg mooi en verbazend hoeveel kabaal water kan maken.










Nu we weer aan het vasteland zijn begint langzaam het afzakken richting Trondheim. We doen dit via de Helgelandkysten. We hebben gehoord dat dit erg mooi moet zijn. Tot aan Mosjøen is het te doen om deze kustweg te nemen.  Volgen we deze weg langer dan hebben we echt meer tijd nodig omdat er regelmatig bootovertochten zijn en dat kost nu eenmaal veel tijd. 
We rijden de Saltstraumenbrug over en gaan richting Ørnes rijden. Nou, er is niets teveel gezegd. Het is een prachtige route. Een echte aanrader!!








Aan het einde van de dag komen we bij een uitloper van de Svartisenbreen terecht bij het Holandfjord. Het is jammer dat het al donkerder is en wat bewolkt. We besluiten om hier te overnachten. De meiden zetten hun tent op in de berm en al gauw zijn de dames in diepe rust. We hebben geen stroomvoorziening dus moeten zuinig zijn met de energie. Nog even een borreltje en dan duiken wij ook het nestje in. Het is een actieve dag geweest. 
's Morgens trekt het iets open en komt er iets meer ijs tevoorschijn. En zeg nou zelf: is het niet geweldig om uit je tent te komen en dan zo'n uitzicht te hebben?!!!













Van Ramberg naar Å

De laatste dagen op de Lofoten zijn aangebroken.Beslist jammer want het is er echt fantastisch. We willen in ieder geval nog even naar het dorpje Å. Natuurlijk supertouristisch omdat het een naam is met maar 1 letter!!
In Ramberg staan we nog een nachtje met de camper op het strand. Het weer begint wat minder te worden en 's morgens hebben we zelfs wat regen, maar dit geeft een mooie regenboog op zee. 












Het is maar een eenvoudige camping, maar wel een ontzettend mooi plekje om te staan. We wachten tot de tent een beetje is opgedroogd, snel inpakken en op pad richting Å. Het is wel bewolkter maar niet minder mooi onderweg. Via Ramberg gaan we richting Moskenes langs mooie bergen, de bekende stokvisrekken en vele schitterende uitzichten. De afstand qua kilometers is niet zoveel maar we hebben zeker extra tijd nodig om steeds te stoppen voor te fotograferen. Ieder bochtje wat we maken biedt weer een mooi plaatje.






Vlak voor we in Moskenes aankomen zien we zelfs bruinvissen zwemmen. Het dorpje Å is niet meer dan een verzameling vissershuisjes. We eten er lekkere vissoep en lopen even wat rond.  Het stelt niet veel voor maar het was een mooie tussenstop voor we in de rij gaan staan om weer met de boot naar Bodø te vertrekken.








Bij de wachtplaats aangekomen wordt het al snel duidelijk dat het wel even wachten zal worden, het is behoorlijk druk. We zetten de camper neer en gaan dan maar wat lopen, even een dutje, wat eten, wat kletsen met Nederlanders en dan na 5 uur wachten mogen we eindelijk de boot op. Gelukkig kunnen we weer net mee!
Op de boot werken we het dagboek bij, schrijven we even wat kaarten en puzzelen de volgende route weer uit. Om 01.00 uur staan we op de camping in Bodø. 

zondag 28 augustus 2011

Skulpturlandskap

Tijdens het reizen komen we diverse skulpturen van het Skulpturlandskap tegen. Het zijn kunstwerken die gemaakt zijn door kunstenaars van de hele wereld. Het zijn gevarieerde kunstwerken die eigenlijk mooi in hun omgeving passen, gemaakt van allerlei materialen, glas, steen, ijzer.....
Een heel mooi kunstwerk vind ik de spiegels van Lyngvær, gemaakt door Dan Graham (USA)







Het kunstwerk "Epitaph" staat in Flakstad en is gemaakt door Toshikatsu Endo (Japan)


Het laatste kunstwerk wat we op de Lofoten tegenkomen is in Moskenes, "Laurbærblad" van Cristina Iglesias (Spanje)
Het is een hele klauterpartij om er te komen. We zijn er al eens eerder naar op zoek geweest, maar nu vinden we het dan eindelijk!



Op onze terugreis langs de Helgelandkysten komen we nog een aantal kunstwerken tegen.
In Bodø staan op de pier een aantal kunstwerken opgesteld.
Het kunstwerk heeft geen naam:Uten tittel , en is gemaakt doorTony Cragg (England)




Aan het Bjerangsfjord staat "Varde" gemaakt door Per Kirkeby (Denmark)


Als laatste zien we het kunstwerk van Sissel Tolaas (Norge)  wat het "Vindenes Hus" heet (house of winds)


Het was leuk om deze kunstwerken te bekijken nu ze toch eenmaal op de route lagen. Het ene wat bijzonderder als de andere. Voor mij blijven de spiegels het mooiste.

Na een aantal dagen wachten op de wind die misschien gaat liggen geven we de moed op. Het blijft waaien. We zullen dus nog een keertje terugmoeten naar de Lofoten om walvissen te kunnen gaan zien. We gaan richting Bø. Hier staat ook een skulptur. Voor we daar naartoe gaan rijden we eerst langs Fiskenes. Hier moet een dode walvis liggen. We hebben hem gevonden maar ik laat graag de details achterwege. Hij lag er al even namelijk. De kustlijn van de Lofoten is erg mooi. De nodige fotostops worden dan ook gemaakt.







Via Sortland komen we uiteindelijk terecht in Bø. Hier staat de skulptur: "Mannen fra Havet/ The Man from the Sea.  Het beeld is 430 cm hoog en houdt een kristallen obelisk in zijn handen. Het beeld beeldt de trots van het volk uit.






Via Bø rijden we naar Ringstad. De weg is vaak erg smal maar wel schitterend mooi. In Ringstad is een camping/staanplaats voor de camper. We staan direct aan het water. Het is al te laat om de tent op te zetten dus slapen we weer met z'n allen in de camper.
's Morgens schijnt de zon volop. De meiden gooien even een hengeltje uit. Frauke heeft al snel beet en Renske vangt een zeester die druk bezig is met een zee-egel.





We ontbijten lekker in de zon en gaan weer rustig op pad richting  Laukvik. Hier zijn we lekker op tijd zodat de meiden met de kano op pad kunnen. Rob en Pa volgen in de roeiboot. Er wordt nog een poging gedaan om vis te vangen maar helaas zonder effect.  We blijven een dag langer op deze camping. Lekker wat lezen, foto's maken, beetje breien. Vakantiegevoel dus.







Na een dagje relaxen rijden we verder naar Svolvær. Een plaatsje dat vooral bekend is om zijn bekende rots Svolværgeita. Dit is een rots met 2 smalle puntjes. Deze wordt vaak beklommen en men springt dan van de ene naar de andere rots!!  Svolvær is ook de "hoofdstad" van de Lofoten.





In Svolvær genieten we van een heerlijke brunch met zalige vis en baccalao van klippfisk.  Het is een leuk plaatsje om even doorheen te lopen en rond te kijken in de haven. Nadat we boodschappen hebben gedaan (het eten begon toch wel een beetje op te raken) brengen we een bezoek aan Henningsvær, een heel klein dorpje met leuke winkeltjes waaronder een Lystøperi en een glasblazerij.