maandag 5 september 2011

de vakantie in een notendop

De zomervakantie 2011 kort samengevat in 2 fotocollages.













zondag 4 september 2011

Ålesund.

Vandaag met Pa naar Ålesund. De meiden zijn weer naar school en Rob is werken. Wij gaan lekker een dagje samen op pad. Voor ons is Ålesund al gewoon aan het worden maar voor Pa is het natuurlijk geheel nieuw. De meiden balen al dat ze niet mee kunnen, vanwege de fish&chips die we er altijd eten. Maar helaas voor hun, de vakantie is over. Opa heeft de boeken nog mee gekaft, dus ze zijn er helemaal klaar voor.








Na het bootochtje Molde -Vestnes is het maar een klein uurtje rijden naar Ålesund. We gaan eerst naar het uitkijkpunt Aksla waar we een mooi uitzicht hebben op de haven en een deel van de stad. Er is net een zeilwedstrijd bezig, een wereldkampioenschap van bootjes die maar 2,4m zeiloppervlak hebben. Leuk om te zien.








We zetten de auto weg bij het grote winkelcentrum en nemen dan de bus naar de haven. Het is vanwege de wedstrijden een hele bedrijvigheid in de haven en op het water. We maken een lekkere wandeling langs de boten en lopen zo naar de pier. Het blijft leuk om hier naartoe te gaan. Mooie huisjes, leuke winkeltjes. we eten lekker buiten en vervolgen dan onze weg naar het oude centrum. Pa koopt nog een mooie noorse trui, alvast in voorbereiding op de noorse winter als hij dan ook weer hier zal zijn. We brengen gezellig de dag door. Het is een goede afsluiter van zijn eerste Noorse zomervakantie.





De vakantie zit erop

Dit was ons laatste nachtje in de camper. Prima bevallen en voor herhaling vatbaar. Vandaag gaan we via Trondheim terug naar huis. In Trondheim willen we in ieder geval de Nidaros Domkirke. Een prachtige cathedraal. Ons eerste bezoekje is echter de IKEA. Nu we hier toch zijn maken we daar meteen gebruik van. Vanuit Molde is het 4 uur rijden om even naar de IKEA te gaan!! Ook is de camper groot genoeg om er allerlei spulletjes in mee te nemen. De meiden zoeken het een en ander uit en ik vind natuurlijk ook maar weer genoeg naar mijn zin. Na een bakje koffie rijden we met de camper naar het centrum zodat we straks meteen door kunnen rijden.  Na zoveel dagen in de natuur te hebben gehangen is de overgang naar het stadsgebeuren weer groot. We wandelen op het gemak langs de Nidelva naar de cathedraal. De meiden hebben we al afgezet, die willen lekker gaan winkelen. De cathedraal is pas gerestaureerd, en is werkelijk prachtig binnenin. Jammergenoeg mag er niet gefotografeerd worden (maar in de kerkers lukt het me om even mijn toestel te pakken!!)






Ook is er de mogelijkheid om met de trap naar boven te gaan en daar over Trondheim uit te kijken. Het is 172 treden door hele smalle, donkere  gangen (af en toe zo smal dat ik met mijn heupen vastzit!!) Voor Pa in ieder geval een paar treden te hoog en hij blijft dan ook op ons wachten.  Met een groep van 20 man gaan we omhoog. Ik heb het genoegen om achter een goed gevulde meneer te mogen klimmen en heb steeds het idee dat hij ieder moment naar beneden kan storten. Het zucht, steunt en kreunt aan alle kanten.  Het klimmen wordt goed beloond. Het is een mooi vergezicht.




We lopen om de punt van de cathedraal heen en gaan dan weer naar beneden, dat gaat iets vlotter. Buiten nemen we nog de nodige foto's van de gevel waar vele beelden te zien zijn.












We lopen naar de bekende brug, de Bybrua, die in 1685 gebouwd is voor militaire doeleinden. Vanaf de brug kijk je uit op de oude haven en zijn huisjes.












Bij Peppes Pizza genieten we van ons galgemaal en gaan dan echt richting huis rijden. Het zit er nu toch echt op. 's Avonds om half negen stappen we weer binnen in ons huisje. Toch weer lekker om thuis te komen. Na 2 uurtjes is de camper leeg en al best veel spullen opgeruimd, de wasmachine draait en de meiden liggen op bed. We nemen nog een lekkere borrel en kruipen dan weer heerlijk in een echt bed. Zalig!!