dinsdag 6 maart 2012

Winter in Noorwegen.

Onze tweede winter in Noorwegen. De winter is beslist heel anders als die van vorig jaar. Toen lag er half oktober al sneeuw tot half april, maar nu is winter een beetje aan het kwakkelen. We hebben genoeg sneeuw maar af en toe is alles ook weer verdwenen omdat de temperatuur dan de gehele dag boven 0 is.
Enkele weken voor de Kerst zijn we in de voorbereiding gegaan omdat we met de feestdagen bezoek uit Nederland zullen hebben: Kerstversiering, boodschappen, een extra appartement (omdat het anders wel heel erg krap wordt op de Glomstuvegen) en we hebben tussendoor ook een auto bijgekocht omdat we in januari gaan verhuizen en dus afhankelijk worden van het vervoer. Toen de bezoekers arriveerden  lag er gelukkig sneeuw, daar hadden we op gehoopt (wat is nu Noorwegen zonder sneeuw met de Kerst!!) Er ligt genoeg om even op de slede te stappen en genoeg om lekkere ijskoude wandelingen te kunnen maken. Het licht is ook ontzettend mooi rond deze tijd. De zonsopgang en ondergang zijn vaak adembenemend mooi van kleur en wat ook de momenten zijn om even met de camera naar buiten te gaan.Dat is en blijft toch heerlijk om te doen.
Renske en Frauke hebben natuurlijk weer een Kerstbal op school. In Ålesund zijn we op jacht gegaan naar een leuke kerstjurk. Zwart was weer het resultaat maar het ziet er weer leuk uit!



Met Kerstavond is de visite samen met Renske en Frauke naar de Domkirke geweest voor de Kerstviering. Wij hebben een late dienst. De viering is eenvoudig (Luthers) maar door zijn eenvoud erg mooi. De traditie is om dan vanuit de kerk meteen de Kerstmaaltijd te gebruiken en de (vele) cadeautjes uit te pakken. Het laatste houden we ons aan, maar de Kerstmaaltijd bewaren we echt tot de 1e Kerstdag: een kalkoen van 7 kilo ligt er op ons te wachten!!
De cadeautjes vallen goed in de smaak. Het is een combi van Nederlandse en Noorse verrassingen.Tot in de late uurtjes vieren we de Kerstavond, met een kaartspel, en een lekker flesje wijn.