zondag 22 augustus 2010

Eerste schooldag in Molde


19 augustus is het dan zover. Renske en Frauke hebben hun eerste schooldag op de Bekkevollskole in Molde. Toch wel enigszins nerveus breng ik ze weg naar school. Eerst moeten er wat administratieve zaken geregeld worden en dan brengt de secretaresse ze naar de klas. Renske zit in groep 9. Ze is gekoppeld aan 2 leerlingen die haar gaan helpen bij de taal en haar wegwijs maken op school.Frauke zit in groep 8. Dit zijn allemaal kinderen die voor het eerst het voortgezette onderwijs ingaan. Voor Frauke een voordeel omdat ze natuurlijk al een jaar VWO/TTO heeft gehad. Ze wordt ieder kwartier in het Engels bijgesproken door de leraar. De boeken liggen allemaal al netjes klaar.( Ze moeten alleen nog gekaft worden. Normaal deed opa dat wel voor hun, maar ja die woont nu even verder weg.) De school is prachtig, net nieuw en heerlijk licht en modern. De meiden moeten meteen al een keus maken voor een extra taal (buiten het Noors en Engels) Renske gaat voor Duits en Frauke gaat met Spaans beginnen.
Ze hebben iedere dag les van 08.30 tot 14.00 en krijgen de eerste tijd ook extra les Noors. Een lekker vol programma. In het weekend zijn ze aan de slag gegaan met kaftpapier en vanaf 23 augustus kan het dan echt van start. Ze hebben er erg veel zin in.

Trollkirka


























15 augustus staan we op tijd op. We gaan vandaag naar de Trollkirke. Dit is een grot waar een waterval in uitkomt. Moet heel mooi zijn.
Stevige schoenen aan,hoofdlampjes en fleece-jacks en natuurlijk eten en drinken mee. En niet te vergeten het fototoestel, heel belangrijk.
Eerst rijden we richting Eide. De zon schijnt en er is geen zuchtje wind.
De tocht begint vrij eenvoudig, maar al snel veranderd dat in een "pad"met aardige keien en boomwortels. In totaal is het 4 kilometer lopen met een stijging van 400 meter. Lijkt misschien niet zoveel maar het is echt klimmen!!! Onderweg is er af en toe een pauze en genieten we van het uitzicht want dat is echt geweldig. Na ruim 2 uur komen we aan bij de eerste grot. De fleece-jacks gaan aan en de hoofdlampen op en nieuwsgierig gaan we de 70 meter lange grot in (langste grot van Zuid-Noorwegen) Er komt een waterval in uit die 14 meter hoog is. Met het licht van buiten waar hij de grot inkomt is dat erg mooi om te zien. We blijven een halfuurtje en gaan dan terug want het is behoorlijk fris in de grot. We klimmen nog verder omhoog en komen dan bij de tweede grot waar de waterval uitkomt in een "marmer-bad".
Het is een hele klim om hier te komen maar het is zeer zeker de moeite waard. Voor we aan de afdaling beginnen is het eerst wat eten en drinken. De afdaling is pittig, althans voor mij. Die meiden gaan als berggeiten naar beneden. Ik ben blij dat Rob een stok heeft afgezaagd om die als steun te kunnen gebruiken. Na de afdaling zitten we nog even met de voeten in de rivier en dan weer lekker naar huis. Douchen en pizza eten.
Bij thuiskomst is er echter slecht bericht uit Nederland. Een goede vriend is vanochtend overleden. Dan zit je ineens op grote afstand! Je kunt niet persoonlijk afscheid gaan nemen van iemand die je al 35 jaar kent.


Lieve Aad, we zullen je niet vergeten




Ålesund




14 augustus zijn we weer even in Ålesund geweest. Het is vanuit Molde 1,5 uur rijden en een tochtje met de ferge. Even lekker rondhobbelen in dit gezellige plaatsje.
De zon schijnt heerlijk en we genieten van fish&chips aan de haven. Een gedwongen alternatief want we hadden in ons hoofd om sushi te gaan eten. Laat deze viszaak nu net uitgerekend vandaag dicht zijn!!!
De bedrijvigheid in de haven blijft altijd mooi om naar te kijken.

Volle maan in Molde




Het is volle maan en dit geeft toch wel hele mooie plaatjes.
We rijden naar Varden, een uitzichtspunt op de berg. Echt geweldig om te zien.

Renske en Frauke







De afgelopen weken hebben de meiden zich een beetje wegwijs gemaakt in Molde. Het is drukgeweest in "ons stadje" omdat we het Moldejazz hadden. 80000 bezoekers terwijl er normaal 18000 mensen in Molde wonen. Het was reuze gezellig op straat: muziek,allerlei kraampjes met specialiteiten uit de omgeving. Het was het 50e Moldejazz met enkele mooie namen zoals Driving Miles, Missy Elliot, Bobby Mc Ferrin en Herbie Hancock. Het weer zat in het begin niet mee maar de laatste 3 dagen was het zalig zomerweer. De haven lag mudvol met de mooiste bootjes. Tijdens de vrije momenten gaan we de omgeving verkennen, wordt er wat gevist terwijl ik lekker met m'n boek in het zonnetje zit. Prima vol te houden!!!
Het weer kan hier wisselen van moment op moment. Het ene moment zit je in de zon en het andere moment kun je een prachtige regenboog vangen.