maandag 26 november 2012

Vakantie!!!

De vakantie is begonnen. Renske en Frauke zijn klaar met het schooljaar.
Renske heeft haar eerste Noorse diploma gehaald en ik mag wel zeggen met hele mooie punten. De diploma-uitreiking wordt voorafgegaan door een musical die ze zelf in elkaar gezet hebben. Daarna deelt de directrice de diploma's uit. Ook Frauke heeft mooie punten gehaald en gaat na de zomervakantie beginnen aan het laatste schooljaar op de Bekkevoll-school.
Het schooljaar wordt afgesloten met een zomerbal, dus dat is weer op jurkenjacht!!






Als ze thuiskomen van de laatste schooldag hebben wij intussen de camper al bijna ingeladen!! We kunnen op tijd op pad en gaan rijden richting Røros, wat ons eerste doel is van de vakantie. Via Oppdal rijden we binnendoor naar Røros. Renske rijdt ook nog een stukje met de camper en vindt het helemaal geweldig dat ze nu met een heel huis rijdt.



De gewone auto besturen gaat haar goed af, de camper is even wennen.Het gebied, Dovrefjell, waar we doorheen rijden is erg stil en uitgestrekt



De zon schijnt en er wordt regelmatig even gestopt om een foto te maken van de watervallen, een leisteenfabriek en van een eland die op z'n gemak staat te grazen.  Tegen de avond komen we aan op de camping in Røros. We komen daar naast een camper te staan die zo groot is dat wij onze camper er met gemak in kunnen rijden. Uit het achtergedeelte komt dan ook een personenauto uit en de zitkamer wordt vergroot door uitschuifbare wanden.



Renske en Frauke zetten hun tent op en we gaan op tijd slapen. Morgen lekker op tijd op om het stadje in te gaan.
Na een goede nachtrust en een lekker ontbijt rijden we naar Røros. Dit is een plaatsje wat ook op de lijst van Unesco staat.een klein plaatsje met een mooi kerkje en een kopermijn waar we natuurlijk ook een kijkje gaan nemen.




Eerst brengen we een bezoek aan de kerk die pas geheel gerenoveerd is. Het kerkhof eromheen bevat ontzettend oude graven. Interessant is dat ook op vele graven de beroepen staan die de overledene gehad heeft.





De kopermijn van Røros is niet ver van de kerk vandaan. In de mijn wordt afgebeeld in miniatuurvorm hoe het leven vroeger in de mijnen geweest is. Knap gemaakt en je krijgt een goede indruk.Daarnaast zijn er mooie oude foto's van mijnwerkers.





Na dit kultureel gedeelte gaan we lekker genieten van het cullinair gedeelte. Er zit een goede bakkerij waar we op een terras in de zon genieten van brood met garnalen en zalm en zalig ijs toe. Het echte vakantiegevoel!!!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten