vrijdag 15 oktober 2010

Van herfst snel naar de winter!!!

Nog geen 3 weken geleden dachten we dat de herfst begonnen was in Molde. Nu moeten we al zeggen dat de winter snel dichtbij komt. Deze week viel het op dat er meer sneeuw lag op de bergen. Nu is het al zo dat  de toppen geheel wit zijn en dat ook de nachten kouder worden. Langzamerhand komt de vorst dichterbij. Het is wel zo dat het "licht" zoveel mooier wordt. Ik zou het liefst iedere dag aan het fjord gaan staan om foto's te maken.  De witte bergen en dan het zonnetje erbij geeft vaak de mooiste effecten.
Nu de sneeuw er langzaam aan zit te komen hebben we de auto alvast maar van "PIGGDEKK" voorzien. We rijden nu "ratelend" door Molde. Maar we zijn niet de enige die op spijkertjes rijden dus het valt niet op. Morgen gaan we weer eens even naar Trondheim. We zijn benieuwd of we veel sneeuw zullen treffen onderweg want richting Trondheim is het beduidend kouder.
De meiden zijn reuze benieuwd naar de winter en de hoeveelheid sneeuw die er zal liggen. Ook natuurlijk wat het zal brengen op school omdat er met de klassen ook wel "sneeuwtochten" gemaakt zullen gaan worden. Wie weet kunnen we wel vanuit de voordeur gaan langlaufen of met de slee op pad!!

Een studieweekje

Afgelopen week zijn we allemaal actief geweest met bijscholingen,proefwerken en Noors.
Renske en frauke hebben diverse proefwerken gehad deze week. Frauke is ook begonnen met Spaans in dit schooljaar. Deze week had ze een overhoring. Niet Noors-Spaans maar Nederlands-Spaans want de leraar had het proefwerk op google-vertaal gezet zodat ze het proefwerk in "gebroken" Nederlands kreeg. Wel leuk dat deze moeite gedaan wordt. Renske heeft proefwerk muziek en Duits gehad. Het Noors onderwijs gaat gestaag door. Wij hebben natuurlijk ook ons Noors maar ook op de afdeling is er behoorlijk wat bijscholing geweest. Deze week was de Dialyse aan de beurt. Voor ons niet onbekend. Het is alleen wel in het Noors!!!
Gelukkig is heel veel terminologie op het medische vlak hetzelfde. Op de intensive care wordt er heel veel aan bijscholing gedaan, er is iedere week wel iets wat onder de loep genomen wordt.  Gelukkig meestal onder werktijd want vrij zijn is ook wel lekker.
De drukte op de afdeling is nu wat wisselend.  We zien hier wel meer ongevalspatienten als dat we in Breda op de intensive care hadden. Is het echt heel uitgebreid dan wordt de patient al snel op transport gezet met de helicopter naar Trondheim. Er wordt hier meer met de helicopter gewerkt omdat de afstanden vaak veel groter zijn.  Ik heb de heli deze week maar eens opgewacht om er wat foto's van te maken. Het blijft een mooi gezicht als het "gele monster" komt aanvliegen.

zondag 10 oktober 2010

Een dagje winkelen in Ålesund

Gewoon lekker even een dagje naar Ålesund om te gaan winkelen. Eens even geen bergen beklimmen maar eenvoudig en "vlak" lopen in winkels!!  Wel vroeg op pad omdat we eerst de ferge moeten nemen naar Vestnes. Ongeveer een tochtje van een half uur. Van daaruit is het een uurtje rijden naar Ålesund. We beginnen bij de MOA. Dat zijn 2 storesenter (grote winkelboulevards) waarin van alles te vinden is.  Ook voor de meiden natuurlijk wel weer eens leuk om gewoon lekker te kunnen neuzen in cd-rekken en kledingrekken. Het zijn tenslote meiden die daar ook van houden!! Van hieruit nemen we de bus naar het centrum van Ålesund. Eerst gaan we kijken of ons sushi-restaurant open is maar dit blijkt helaas voorgoed gesloten te zijn. Echt heel jammer want we hebben daar in december 2009 zalig sushi gegeten. Maar het mag de winkelpret niet drukken. We komen uiteindelijk ook terecht in de winkel waar ze schoenen verkopen die gemaakt zijn van zeehondenbont. We nemen er even een foto van want ze zijn echt heel mooi. In Nederland is dit ondenkbaar maar hier staat het in de winkel!!

In de haven eten we fish &chips. We kunnen nog lekker buiten zitten,ondanks dat het toch al Oktober is.
Na de stadswandeling gaan we terug naar de MOA waar de laatste boodschappen gedaan worden en avondeten wordt gekocht. Het voorstel om bloemkool te eten wordt snel vergeten. Bloemkooltjes zijn het hier, echt superklein.Normaal hier want ik heb ze nog nergens groter gezien.

Na een heerlijke relaxte dag rijden we weer terug naar Molde. We hebben een lekkere dag gehad.

Trollstigen


                                                                                                                                                                        

Het blijft mooi weer in Molde. 's Nachts koelt het wel af maar overdag is er een strak blauwe hemel en is het toch behaaglijk qua temperatuur. Na een vroege dienst pakken we de auto en gaan rijden richting de Trollstigen. We zijn benieuwd of we in de sneeuw terechtkomen omdat we de sneeuwgrens langzamerhand zien dalen. Met de ferge over richting Åndalsnes en naar de Trollstigen. De weg ernaar toe is mooi. We zijn hier al eens eerder geweest met de camper maar dat was natuurlijk in het zomerseizoen en dan is het beduidend drukker. We komen nu in totaal 2 auto's tegen dus dat is fantastisch. We hebben alle tijd om steeds te stoppen en eruit te springen voor foto's te nemen. Na 11 haarspeldbochten, en dat zijn het echt, komen we boven aan. Hier zijn ze druk aan het werk om een aantal uitzichtpunten aan te leggen zodat mensen alle gelegenheid hebben om over de Trollstigen uit te kijken. Het wordt harstikke mooi. We lopen naar het uiterste puntje en hebben een schitterend zicht over de Trollstigen. Dit was eerst niet mogelijk. We rijden nog een stukje verder. In de auto zien we de graden "verspringen " van 2 naar 6 graden. Het is goed dat het zonnetje schijnt. Uiteindelijk komen we nog niet in de sneeuw te staan maar het zal hier niet lang meer duren. In de winter kun je hier niet komen, de pas wordt dan afgesloten en je kunt er alleen te voet komen. Nou, daar moeten we nog eens over nadenken!!! Het is een hele klim. Onderweg willen we een hapje eten en we stoppen bij een wegrestaurant. Als we binnenstappen duiken we in een bejaardensoos compleet met bejaardendans. De meiden willen meteen omdraaien maar ik maak met Rob eerst nog even van de gelegenheid gebruik om een dansje te maken tot "grote vreugde" van de meiden. We rijden maar verder en eten uiteindelijk thuis wat lekkers. Zo maar even na een vroege dienst naar de Trollstigen. Nou ja,zover is het niet.