zaterdag 1 januari 2011

Bruinvissen bij de Atlanterhavsveien

Het is een mooie zonnige dag en we rijden naar de Atlanterhavsveien. Ook hier is de sneeuw goed gevallen en waarschijnlijk ook in een flinke lage temperatuur. De sneeuw ligt niet als "gewoon sneeuw" maar de vlokjes zien eruit als kleine sneeuwbloemetjes die gevallen zijn. Het knispert ook als je er doorheen loopt. Het licht is erg mooi  en soms geeft het bijna pastelachtige kleuren. We lopen rond bij de Storseisundbrua. Als we naar boven gelopen zien zien we op verre afstand 2 bruinvissen rondzwemmen. Ontzettend mooi om te zien. We proberen daar nog wel foto's van te maken maar de afstand is te groot (misschien een mooi excuus voor een telelens??!!)
In de zomer is dit een erg druk stuk.Veel mensen komen hier om te vissen vanaf de bruggen. Intussen zijn er ook speciale visbruggen gemaakt. Een stuk veiliger!
Via Kårvåg rijden we door naar Kristiansund waar we even lekker een bakje koffie nemen en daarna wat rondlopen.

















Nieuwjaar in Noorwegen

Nieuwjaar wordt hier ook gezamelijk gevierd in Noorwegen. Mensen maken vaak een wat uitgebreidere maaltijd klaar. Het is beslist minder uitbundig als het Kerstfeest. Wij hebben ook gezellig wat gegeten, een kaartspel gespeeld. We zijn het nieuwe jaar ingegaan met Champagne (die we nog uit Nederland hadden meegenomen!!) Daarna was het buiten even wat vuurwerk kijken. Het was niet zo heel veel omdat het ook flink aan het stormen was en aan het sneeuwen. We zijn meteen even naar de IC gelopen en hebben daar de nachtdiensten Gelukkig Nieuwjaar gewenst.
Terug thuis hebben we even geskyped en gebeld met Nederland, en een concert uit Engeland gekeken.
Wat hier niet gegeten wordt is oliebollen!!!


Farstad in de winter

In de zomer hebben we een kustwandeling gemaakt in Farstad. Nu rijden we er ook naartoe omdat we reuze benieuwd zijn hoe het er in de winter uitziet met sneeuw.
Onderweg zakt de temperatuur naar min 20 graden!!!
We pakken ons goed in als we aan de wandeling beginnen. Al snel staan we aan het water. Boven het water hangt een nevel omdat het water "warmer" is als de omgevingstemperatuur. De zon schijnt en dat geeft met de nevel een geweldig mooi effect. Het klinkt bijna afgezaagd maar het is ontzettend mooi. De planten en het gras is bevroren en dat ziet er apart uit. De sneeuw glinstert mooi in het zonlicht. We lopen richting de vuurtoren en terwijl is de zon al aan het zakken. Het geeft een sprookjesachtig effect. Enfin, oordeel zelf met de foto's.


















Ålesund in de winter

We gaan vandaag op pad met de loge richting Ålesund. Al vroeg uit de veren om maar goed op tijd in Ålesund te zijn. De dagen zijn nu kort. Om 10.00 is het licht en om 14.30 begint het al te schemeren. De rit naar Ålesund neemt wel even tijd in beslag. Het heeft 's nachts flink gesneeuwd en we zijn een van de eersten die eroverheen racen(nou ja,racen. harder als 45km per uur kunnen we niet!!) Het is echt uitkijken geblazen.
Van de omgeving zien we niet veel omdat het fors bewolkt is en het blijft maar sneeuwen. In Ålesund aangekomen zetten we de auto weg bij de MOA, dit is een groot winkelcomplex. Eerst even een bakje koffie en dan met de bus naar het centrum. De haven is altijd al mooi maar met de sneeuw heeft het bijna een Anton Pieckachtig-effekt. We lopen er een tijdje rond om wat foto's te maken. Ook de kleine pier wordt aangedaan. Niet al te lang want bij het open water is de wind hard en koud!!
Bij ons bekende stekje eten we fish and chips. De eigenaar van het tentje komt ook uit Breda. Hij woont hier al 17 jaar in Norge. Wel gezellig om even nederlands te kletsen en hij heeft daarbij ook zalige vis. We eten gewoon in de buitenlucht want hij heeft zijn "partytent" inmiddels opgeruimd. We moeten uitkijken dat de borden niet volsneeuwen maar verder gaat het wel. Het smaakt weer goed. Nadat we elkaar "God Jul" gewenst hebben lopen we weer verder. De laatste kerstinkopen worden gedaan en ook wordt er een echte noorse trui gekocht om mee terug te nemen naar Nederland.  Na een hele middag lopen door Ålesund komen we terecht in een mooie espresso-bar. Een hypermoderne tent met zalige banken. (je snapt het al, Kiene lag bijna te snurken!!) Heerlijke koffie met zalige chocoladetaart!!! (alweer geen sonja bakker) We warmen allemaal weer een beetje op voordat we de bus terug nemen, om vervolgens weer terug naar Molde te gaan. Het was een heerlijke buitendag.









Skaret

Er zijn bergen sneeuw gevallen. Op sommige dagen 50cm. Als we op pad gaan is het eerst de auto uitgraven!!!
We zijn blij dat we te voet naar het werk kunnen zodat we dat niet iedere dag moeten doen.
We rijden naar Skaret. Dit is een gebied ongeveer 10 km buiten Molde waar veel wintersport bedreven wordt, vooral langlaufen. Van ons uit naar Skaret kan het 10 graden kouder zijn en er ligt veel meer sneeuw. Echt heel veel meer. In het begin leek het nogal mee te vallen maar al snel staan we op sommige plaatsen tot aan het middel in de sneeuw!! Voor de kinderen geweldig natuurlijk. Die doen alsof ze aan het strand zijn en van de duinen af rennen. Ze ploffen in de sneeuw en maken salto's en verdwijnen echt compleet in de sneeuw.
In een klein houten hutje staan de geitjes lekker binnen!!
We lopen ook het ijs op maar gaan snel terug naar de kant omdat door al de sneeuw het ijs erg zacht is geworden. Het lijkt wel alsof het ijs dan gaat broeien. Nou zal 50cm dik ijs niet snel verdwenen zijn maar erdoorheen gaan is natuurlijk ook niet de bedoeling. Lisa,de loge uit Nederland, kijkt haar ogen uit. Het is ook een mooi stukje Noorwegen.