dinsdag 1 februari 2011

Bjorli Snøhotell

Naar het Bjorli Snøhotell gaan kijken stond al even op mijn verlanglijstje. Er staan in reisgidsen prachtige foto's die toch wel nieuwsgierig maken. Bjorli is vanuit Molde ongeveer 2,5 uur rijden (met een bootochtje erbij). Op tijd uit de veren en op pad. Het is natuurlijk nog donker als we wegrijden maar als we eenmaal bij de Trollstigen zijn begint het licht te worden. De bergen zien er heel anders uit als zomers. Tijdens het fotgraferen valt het op dat het ook erg stil is. Het lijkt alsof de sneeuw alles dempt. Onderweg stoppen we regelmatig en we zien zelfs herten aan de waterkant. Om goed 10 uur zijn we in Bjorli. Het is een echte wintersportplaats met mooie skipistes en vele trajecten, ook voor het langlaufen. Het is er gezellig druk. In het Bjorligard hotel gaan we inlichtingen halen over het Snøhotell. Het blijkt dat er een rondleiding is om 5 uur 's middags. We zullen dus moeten wachten. We lopen veel die dag. Het is mooi weer en er is maar zat te zien. Af en toe wat eten en drinken, de dag gaat snel genoeg voorbij. Er zijn nog een aantal mensen gearriveerd om mee het hotel in te gaan. De buitenkant hebben we natuurlijk al goed kunnen bekijken en het is moeilijk voor te stellen dat er zoveel ruimte is in het hotel.



Het hotel is ontworpen door een ijskunstenaar: Peder Istad. In Bjorli staat nu voor het 4e jaar een snøhotell. Samen met een aantal mannen wordt er ongeveer 4 weken gewerkt om het hotel te bouwen. Het ijs wat er voor gebruikt wordt komt uit Oslo. De kamers worden gevormd met mallen die bespoten worden met verse sneeuw en daarnaast wordt er veel licht gebruikt. Je kunt er natuurlijk overnachten maar daarnaast is er ook een kapel in het hotel die voor bruiloften en ook voor doopfeesten gebruikt wordt.
Bij binnenkomst van het snøhotell valt het op dat er echt veel ruimte is. Als eerste komen we in de kapel. Heel zuiver, zonder kleuren. Een doopvont van ijs. Hier valt het al op dat er goed met lijnen is gespeeld zodat het een ruimtelijk gevoel geeft. We gaan via een "ijsbar" (met glazen van ijs) naar diverse slaapkamers die allemaal anders van kleur zijn. Het ziet er fantastisch uit, heel erg sfeervol. Onvoorstelbaar dat dit allemaal van ijs en sneeuw gemaakt is. We hebben heel de dag moeten wachten maar het is zeker de moeite waard. We lopen een uur rond in het hotel en natuurlijk liggen er ineens 3 mensen op een bed. Toch even uitproberen!!
Jammer dat het vreselijk duur is om er te overnachten, het lijkt me wel een belevenis. Misschien volgende winter???















De foto hierboven is van de "bruidssuite".





Het zijn wel veel foto's geworden maar het was dan ook heel apart!!!

Storm bij de Atlanterhavsveien

Zaterdagochtend was het slecht weer. Regen en een flinke harde wind. Echt guur weer dus.
Op internet heb ik een keer foto,s gezien van de Atlanterhavsveien met storm. Dat was erg indrukwekkend. De Atlanterhavsveien ligt hier een klein uurtje rijden van Molde. Het is sowieso een mooie route om te rijden.
's Middags gaan we dan toch maar even op pad. De meiden blijven thuis om nog aan hun huiswerk te werken en Renske moet ook nog een verslag inleveren. Geeft niets, het is ook wel eens fijn om samen weg te zijn.
De Atlanterhavsveien ligt tussen Vevang en Kårvåg in en verbind met bruggen het district Averøy met het vasteland. De weg is maar 8,274 kilometer lang en heeft diverse bruggen waarvan de Storveisundet brug de trekpleister is vanwege de aparte vormgeving. De brug is 260 meter lang en is 23 meter hoog. De weg is open sinds 1989 en is zeer zeker een belangrijke touristische trekpleister. Het is een erg mooi gebied en de mooie bruggen maken het plaatje compleet.
Zaterdag was het echt apart. Het ging vreselijk tekeer bij de bruggen. Erg hoge golven die met een enorme kracht op de bruggen beukten. Machtig mooi om te zien en ook een uitdaging om foto's te maken. Regen, harde wind. Het kostte moeite om de camera stil te kunnen houden. We hebben er 2 uur rondgelopen en echt genoten van de storm. Hier enkele foto's van de Hulvågen bruer met de Storveisundet brue op de achtergrond.