woensdag 23 maart 2011

noodweer in Molde!!!

Het is momenteel echt noodweer in Molde. Het stormt en de regen komt echt met bakken uit de lucht.Niks bijzonders zul je misschien denken maar het heeft echt voor de nodige problemen gezorgd. Het is gaan regenen en de regen heeft de sneeuw in een versnelt tempo aan het smelten gezet. Met als gevolg dat het water wat naar beneden kwam toch wel erg veel was. De nodige huisjes zijn ondergelopen. Op de wegen stond ook het nodige water en ons riviertje wat normaal rustig kabbelt was in een keer geschikt om er op te raften!!



















Skidag op school

Renske en Frauke hebben skidag gehad op school. De leerlingen zijn in groepjes op pad gegaan. Een groep ging naar Tusten om afdalingen te gaan maken, een andere groep ging langlaufen en onze dames gingen met een slee op pad. Onderweg werd er een vuurtje gemaakt en lekker worstjes gegrild. en dan met een sneltreinvaart op een slee naar beneden. Hartstikke leuk natuurlijk. Ze kwamen dan ook lekker moe thuis.
's Avonds kregen we echter een telefoontje van de directeur van school met een vreselijke mededeling dat de klasseleraar van Renske overleden was. Hij was tijdens de skidag niet lekker geworden en  naar huis gebracht. Hij is naar bed gegaan en daar een paar uur later dood gevonden door zijn vrouw.Hij was pas 41 jaar. Ik dacht eerst dat ik het niet goed verstond!! Renske lag al op bed maar die moesten we toch inlichten. Zo verdrietig .
De andere dag hebben ze een bijeenkomst gehad met meer informatie en ook begeleiding van het crisisteam. Je merkt dan dat de contacten erg intensief zijn met een klasseleraar.(voor Renske zeker, zo het eerste jaar in Norge) Voor de kinderen is het heel moeilijk maar krijgen gelukkig genoeg hulp.Er wordt veel over gesproken en vrijdag gaan ze met de hele klas naar de begrafenis.

Het blijven winterse foto's

We kregen al vragen waar de volgende foto's bleven!!!
De afgelopen weken zijn we druk geweest met van alles en nog wat. Werken maar ook op pad gaan. Het weer (het wordt misschien wat afgezaagd!!) blijft wisselen. Wat het meest constant blijft is het zonnetje wat regelmatig tevoorschijn komt. We hebben al temperaturen gehad van 15 graden boven nul!! Lekker op het balkon in de zon.


De sneeuw was bijna verdwenen maar dan word je 's morgens wakker en dan ligt het er weer. Het verveelt nog niet maar het zal toch ook wel lekker zijn als het op een dag gewoon echt weg is.
De Noren staan nog volop op de latten maar nu de sneeuw eenmaal flink gedooid is geweest en weer opgevroren komen de botbreuken ook bij bosjes binnen. Zelfs de meest ervaren ski-fanaten gaan lelijk onderuit. Wij wachten wel tot de volgende winter. Om nu nog te gaan beginnen lijkt ons niet echt verstandig.
We gaan wel lekker wandelen in de sneeuw en af en toe eens wat foto's schieten.





















Half februari zijn we op verjaardigsvisite geweest op Kvamsøya. Een eiland (met ongeveer 300 bewoners) waar vrienden van ons wonen. Het is ongeveer 3,5 uur rijden hiervandaan. De tocht ernaartoe is erg mooi.






We hebben 3 keer een bootovertocht nodig en dat neemt eigenlijk de meeste tijd in beslag. Deze keer was het eens rustig op het water. Meestal als we daar heengaan hebben we storm maar nu was het mooi rustig weer. Het was als vanouds weer gezellig en hebben nu ook kennis gemaakt met enkele mensen van het eiland zelf. Gezellig kletsen, Noors en Nederlands door elkaar. Ach, wat maakt het uit.
Ook zijn we nog op de Atlanterhavsveien geweest. Het was weer behoorlijk aan het stormen. De kracht van het water blijft mooi om naar te kijken. We hebben ook een leuk restaurantje ontdekt aan het eind van de weg waar we heerlijk gegeten hebben. Lekkere zalm en klippfisk.De eigenaresse blijkt een nederlandse te zijn, dus als toetje was er zelfs hollandse appeltaart!! Het restaurant ligt een beetje aan een inham en terwijl we er aan het eten waren zagen we in de verte de zeehonden springen en spelen in het water. Leuk om te zien.











Afgelopen weekend zijn we naar Trondheim geweest. De weersverwachtingen waren zeer goed en het was even geleden dat we er geweest waren. Vroeg op pad want het is ruim 4 uur rijden. De eerste 35 kilometer reden we voortdurend in een sneeuwstorm. Zo erg dat we er al snel aan dachten om maar om te draaien, maar gelukkig werd het beter. De uitzichten onderweg waren schitterend mooi. Wat normaal water is, is nu nog steeds ijs en sneeuw, echt prachtig. Het waaide wel flink waardoor we steeds in stuifsneeuw reden.
Na ruim 4 uur waren we in Trondheim. Rob is doorgereden om een aanhanger te gaan kopen en ik ben met de meiden lekker gaan shoppen. En natuurlijk even lekker gaan wokken. Zoals we de fish en chips eten in Ålesund gaan we in Trondheim tegenwoordig standaard naar de wok. Na Trondheim zelf even langs de IKEA en dan met aanhanger terug naar Molde. Het was een noodweer onderweg. Continue sneeuw en lekkere gladde wegen. Echt vreselijk.



 Het enige mooie wat we hadden was een hele grote groep met herten. Zomaar ineens langs de kant van de weg. De foto is wazig maar dat kan ook niet anders:aardedonker, geen lantaarnpalen. Dus het diafragma zover mogelijk open en een iso van 6400. Wel weer speciaal om te zien.