zaterdag 18 september 2010

Septemberdans 2010

Septemberdans is een balletuitvoering van het Nationaal Ballet van Noorwegen wat eigenlijk de herfst inluidt.We hebben tickets gekregen voor deze uitvoering wat plaatsvindt in Bjørnsonhuset in Molde. Dit Bjørnsonhuset is gekoppeld aan het Seilethotel. Het is een prachtig cultuurhuis met een grote theaterzaal. De uitvoering is werkelijk prachtig. 2 klassieke stukken en een modern stuk met muziek van Tom Waits en Nina Simone. Hartstikke leuk. Het is behoorlijk druk en het is wel grappig om te merken dat je al best wat gezichten kent uit Molde. Iedereen is ook sfeervol aangekleed en opgedoft wat het geheel compleet maakt.
Een gezellig avondje uit, even relaxen na een werkweek.

donderdag 16 september 2010

Het wordt herfst in Molde

Het weer gaat wat veranderen. Het koelt 's avonds wat harder af en het begint wat meer te regenen,meestal in de ochtend. Gelukkig breekt dan 's middags nog even de zon door zodat we nog lekker kunnen wandelen langs het water. Ondanks alles blijft het mooi aan het water. De wolken liggen schitterend over de bergen heen. We zijn intussen ook begonnen met de Noorse les wat geregeld is door onze hoofdverpleegkundige. We krijgen les van een prachtmens uit Kristiansund. We leren het bokmål maar daarnaast ook het dialect. Wel fijn want er zijn vreselijk veel verschillende dialecten. Weer andere lesboeken, dus we kunnen weer aan de slag!!!

Een nieuwe auto

We hebben een nieuwe auto. Toch wel fijn dat we niet meer met alle boodschappen te voet tegen de berg omhoog hoeven te klimmen. Het was hier vorige week nog 29 graden en dan is het echt niet prettig om te moeten sjouwen met volle tassen.
Na lang zoeken hebben we dan DE auto gevonden. Een mooie Peugeot 407.
De auto bevalt prima en iedere dag vinden we weer nieuwe snufjes, is wel lachen.
Een leuk detail: als we de ruitensproeier gebruiken worden ook meteen de koplampen gesproeid!!!

Verjaardag van Renske

14 September is Renske 15 jaar geworden. De eerste verjaardag in Noorwegen. Toch wel speciaal. Rob had diverse cadeautjes meegebracht uit Nederland dus dat was natuurlijk wel leuk voor haar. Ook waren er de nodige kaarten, e-cards, mailtjes en sms-jes en 's avonds was er natuurlijk skype.
Op school hadden haar vaste begeleidsters ook goed aan haar gedacht. Ze hadden voor de hele klas muffins gebakken (van die heerlijke grote chocolademuffins!!) ,er was een scrab-boekje gemaakt met daarin foto's van een pizzaavond die ze zondag gehad hadden en er was een mooi kettingkje gekocht. Ook werd er voor haar gezongen. Heel attent en fijn natuurlijk dat ze na 3 weken school al zo in de klas past.
Thuis was er natuurlijk ook gebak, wat overigens iets is wat ze hier heel goed kunnen maken. We hebben de Noorse vlag uitgehangen en 's avonds lekker gegeten en geskyped met Nederland.
Fijn dat er zoveel mensen aan haar gedacht hebben. Het is tenslotte voor haar ook de eerste keer dat ze met haar verjaardag op een afstandje van alle familie en vrienden zit.

Papierwinkel

De afgelopen 2 weken hebben we ons beziggehouden met de papierwinkel van Noorwegen. Bij het registreren op het politiebureau is er iets misgegaan met het registratienummer van Rob. Zijn "nummer" is toebedeeld aan iemand anders met dezelfde geboortedatum. Met als gevolg dat het op het belastingkantoor ook niet meer klopt!! We hebben op en neer gewandeld tussen het belastingkantoor en het politiebureau. Eer dat het dan allemaal klopt ben je zo weer weken verder. Nu zijn we eindelijk officieel in Noorwegen ingeschreven en hebben allemaal een eigen D-nummer.Ook hebben we gezocht naar een andere auto want om een nederlandse auto in te voeren moet je hier wel heel veel betalen. We struinen heel finn.no af . Een soort van noorse marktplaats. Ook gaan we nog even naar Kristiansund want daar hebben we ook nog een mooie auto gezien. We maken gelijk van de gelegenheid gebruik om over de Atlantische weg te rijden. Het blijft mooi en apart dat het lijkt alsof de weg ophoudt! Uiteindelijk vinden we onze auto bij een garage in Molde.
Renske en Frauke krijgen ook de nodige papieren mee die we allemaal samen moeten doorlezen en ondertekenen. Het gaat over het gedrag op school, over roken en over de algemene regels die er gelden. Ook zijn er deze week de eerste noorse schoolavonden (hoop dat ik het allemaal kan volgen) Ik moet er alleen heen want Rob is in Nederland om de auto terug te brengen. De drukte van Nederland komt op hem af!!! Hoe snel ben je aan rust gewend!!!