maandag 30 mei 2011

Renske in Hedalen

Renske is een week in Hedalen op de schapenboerderij. Ageet en Arian (die we kennen van de noorse les in Nederland) runnen daar een schapenboerderij. Renske heeft van school uit een arbeidsuke (werkweek) en vond het wel leuk om in Hedalen te gaan werken. Het is maar 7 uur rijden vanuit Molde dus dat valt wel mee.
De dag dat ze begint valt ze meteen met haar neus in de boter of liever gezegd in de kleine lammetjes. Er worden er die dag maar liefst 7 geboren!! 1 lammetje een beetje dramatisch. Dit wordt namelijk met een keizersnede gehaald nadat het moederschaap was afgemaakt omdat deze erg ziek was. Rob is hier ook bij aanwezig geweest. Die vindt dat wel interressant. Het gaat redelijk met het lammetje. Het verblijft bij hun in huis zodat het lekker warm ligt en iedere 4 uur de fles kan krijgen.
Rob heeft die dag gefilmd en het is wel lachen om te zien hoe de beide dames bezig zijn met de schapen. Lammeren flessen, wormenkuur geven, stro verdelen, bellen omhangen en natuurlijk kijken bij de geboorte van de lammetjes. Een mooie ervaring waar straks met veel plezier op terug gekeken kan worden.
De hele week verblijft en werkt Renske in Hedalen. Ze vindt het geweldig om met de lammeren bezig te zijn. Daarnaast moet natuurlijk het "gewone" werk op de boerderij ook doorgaan: stal schoonmaken, schapen voeren, hekken buiten controleren, de schapen die al buiten staan controleren.... Naast het werk is er ook nog tijd om plezier te maken en zeker als er eenmaal een quad aanwezig is kan de dag niet meer stuk. Het is natuurlijk ook fantastisch om op zo'n apparaat de berg op te rijden, langs de meest wilde paden.
Ze geniet in ieder geval met volle teugen. Als ze op skype verschijnt raakt ze niet uitverteld. Terwijl ze dan aan het vertellen is ligt er een lam bij haar op schoot te slapen!!!
Na een week gaan we ze weer halen. Onderweg op de Jotunheimen hebben we zelfs nog sneeuwbuien!! Eind Mei. Het is een prachtig gebied. De tocht duurt wel 7 uur maar is eigenlijk wel door een mooi stukje Noorwegen.
Het afscheid in Hedalen valt zwaar. De week is een groot succes en er is een hechte band ontstaan tussen Renske Ageet en Arian. Er wordt al afgesproken om in de zomervakantie weer te gaan logeren.