vrijdag 1 maart 2013

Måløy en weer thuis.

Als we in Måløy aankomen gaan we eerst naar de Kannesteinen




Dit is een apart gevormde steen. Helemaal uitgesleten door het water. De omgeving is erg ruig. Hogge rotsen, kleine vissersdorpjes. Een mooi stukje wild Noorwegen. We zoeken een camping op aan de kust.






Intussen schijnt het zonnetje weer. We zetten de barbeque aan en eten lekker buiten. Het eten smaakt lekker en we blijven zolang mogelijk buiten. De meiden zetten de tent op aan het water en slapen voor het laatst in de buitenlucht (alleen weten ze dat nog niet). 's Morgens bak ik pannekoeken en na een lekker ontbijtje gaan we op pad naar de Westkaap.



De rit er naartoe is mooi en al snel zien we in de verte de Westkaap tevoorschijn komen. Een hoge ruige berg met een mooi wolkje eromheen.


Die wolk komen we later tegen in de vorm van geen hand voor ogen zien. Het waait, stormt en we zien werkelijk niets. Ik loop in mijn eentje naar boven en maak een foto van het westelijke puntje, maar alles is gehuld in die mooie wolk.


Onderweg zien we wilde paarden die geen nee zeggen tegen een boterham.


We zakken snel af richting Ålesund. Hier nuttigen we een lekkere pizza en gaan dan heerlijk richting huis rijden. We zijn pas laat thuis maar dat maakt niet uit. Weer ons eigen bed, douche en toilet. Heerlijk. We hebben een hele fijne vakantie gehad, veel gezien en gedaan maar wat is thuiskomen toch fantastisch!!!!

Nigardsbreen

Vanuit Lærdal staan we vrij snel in Sogndal waar we boodschappen gaan doen voordat we naar de gletsjer gaan rijden. Het is behoorlijk druk in het stadje dat zowaar tot een echt toeristencentrum is uitgegroeid.Het is ook de laatste stopplaats voor diegene die naar de gletsjer gaan. Het is mogelijk om vlakbij de gletsjer te camperen. Hier wordt veel gebruik van gemaakt. Winkels zijn daar niet dus hier in Sogndal wordt lekker geshopt. We halen boodschappen en gaan dan rijden richting de gletsjer, langs smalle weggetjes. Een tegemoetkomende duitse camperchauffeur heeft daar niet zo'n erg in en rijdt in een hoog tempo voorbij waarbij hij onze spiegel raakt. Onze spiegel is sterker, die van hem ligt aan diggelen!!!Nadat we hem hebben uitgelegd hoe er hier gereden wordt in Norge gaan we weer verder.  Voorheen stond er een informatiecentrum over het gletsjergebied maar dit is in zijn geheel verdwenen. We rijden nu door tot aan het vertrekpunt waar de boot vertrekt richting de gletsjer. De Nigardsbreen is een uitloper van de Jostedalsbreen/gletsjer die een totale oppervlakte heeft van 487 km2!! Het water van het  gletsjermeer is melkachtig/blauw van kleur en ijskoud natuurlijk. Er drijven stukken ijs in.



De boottocht neemt een goede 20 minuten in beslag en we komen aan bij de gletsjer zelf. We moeten eerst nog een stuk lopen.





Het klimmen valt pa tegen en hij blijft halverwege lekker op een rots zitten waar hij prachtig uitzicht heeft over de gletsjer. Wij lopen verder en kunnen dichtbij de gletsjer komen. Het is ook mogelijk om er een klimtocht te maken maar daarvoor zijn we helaas te laat! Het ijs is echt prachtig blauw (veel zuurstof) van kleur. De nodige plaatjes worden weer geschoten.



















Nadat we er een goed uur hebben rondgelopen gaan we terug. Renske loopt met opa vooruit. Onderweg repareert hij nog even een bruggetje! We moeten even wachten eer we de boot weer terug kunnen nemen maar dat is geen straf. We hebben een prachtig uitzicht, wat willen we nog meer.  We besluiten om weer verder te rijden. Onderweg stoppen we eerst om even een lekkere maaltijd te maken. Renske en opa gaan koken en ik ga met Frauke op zoek naar een loopbrug.




Het water stroomt hier behoorlijk hard en de brug is niet bepaald stabiel om eroverheen te kunnen lopen. Het is prachtig weer. Lekker buiten eten, even ontspannen en dan gaan we weer verder.We rijden door een prachtig natuurpark: Fosseheimen. Echt schitterend mooi.



















Natuurlijk bergen, vele watervallen, steile smalle wegen. We komen niet echt veel mensen tegen. De avond komt er toch een keer aan en we hebben nog geen overnachtingsplaats. Uiteindelijk zien we een kleine camping. Er staan wat hutten en verder een tentje. De receptie is een hokje waar een papier hangt wat het kost om er te staan en dat is het eigenlijk. De meiden willen eigenlijk graag in een hut slapen en niet in de tent. Maar als ik even goed binnenkijk is het toch de tent en de camper!!We slapen allemaal zo. Het was een lange dag vol mooie activiteiten.
De ochtend begint weer op tijd. Na een lekkere lange douche leggen we een enveloppe met het overnachtingsgeld erin bij de receptie en vervolgen onze weg richting Måløy. Het weer is niet echt geweldig.De regen komt hier met bakken uit de lucht. Onze vakantie zit er bijna op en ineens ben ik het hartstikke zat. Na Måløy wil ik naar huis.

Lærdal

Ons doel is om naar Lærdal te rijden vandaag. Als we gaan rijden is het aan het regenen. Niet gek want Bergen staat bekend om zijn grote regenval: het regent hier 213 dagen per jaar!!
We nemen de binnendoorroute over het Aurlandfjell. Adembenemend mooi. We rijden weer door de sneeuw. De bewolking hangt ook heel laag wat een apart effekt geeft. De wegen gaan heel steil naar boven, de uitzichten zijn echt ontzettend mooi. Op vele plaatsen ligt nog sneeuw en ijs. Je hebt niet het idee dat je hier in de zomermaanden rijdt maar meer het idee dat je zometeen nog wat oerbewoners gaat tegenkomen.

















Als toetje komen we uit bij Stegastein. Dit is een uitkijkpunt wat net nieuw geopend is. Het steekt 30 meter uit en je kijkt 650 meter de diepte in.Het is gemaakt van hout en glas en gaat door de gebruikte materialen helemaal op in de omgeving.























Ondanks dat de bewolking erg laag hangt is het erg mooi.  We stoppen regelmatig. Is het niet om gauw even een foto te maken dan is het wel om schapen of geiten van de weg te sturen. Je komt ze werkelijk overal tegen en midden op de weg is een favoriete stek! Renske heeft schapenervaring dus die wordt er dan als eerste uitgestuurd!



In het plaatsje Flåm nemen we de Flåmsbanen.Dit is een treinspoor wat tussen Flåm en Myrdal ligt. Myrdal ligt 865 meter boven de zeespiegel. Het traject is 20 kilometer lang en heeft een steiging van 55 %.











Onderweg kom je langs prachtige watervallen die van grote hoogtes naar beneden storten. Een mooie treinrit. Vanuit Flåm zouden we de Lærdaltunnel kunnen nemen (die 24 kilometer lang is) maar we gaan over de berg heen.We komen na een mooie rit aan in Lærdal waar we op een mooi campngkje terechtkomen. Heerlijke douches en goede voorzieningen. De meiden slapen weer lekker in het tentje en wij kijken naar de Band of Brothers,althans dat wordt geprobeerd. Bij sommige gaan de luiken vroegtijdig dicht. Nou ja dan kijken we de serie in de winter nog maar een keer!