zaterdag 27 augustus 2011

Walvissensafari in Andenes.

Dit moet het helemaal gaan worden. Walvissen kijken!!



Zodra we aangekomen zijn gaan we direct naar de organisatie die deze tochten verzorgt om een tocht te boeken. De andere dag moeten we om 09.00 aanwezig zijn, goed warm aangekleed en de eventuele zeeziekte-pillen verzorgen hun.
Reuze spannend en we hopen dat het nu wel lukt. 2 jaar geleden waren we hier ook maar toen was het aan het stormen dus ging de boot niet uit. Als we eenmaal met de camper aan het strand staan steekt de wind wat op. Het zal toch niet waar wezen!! De volgende dag staan we op tijd op, kleden ons als eskimo's aan (compleet met winterjassen, mutsen, dassen en voor Pa zelfs ondergoed waar hij ook op de Noordpool mee terecht kan!!) en gaan hoopvol naar het centrum. Daar blijkt al gauw dat het niet door kan gaan. Het waait inderdaad harder en op volle zee zijn de golven gigantisch hoog. Balen natuurlijk, maar ja het WEER kun je niet plannen.
In totaal zijn we 2 dagen langer gebleven maar de wind werd alleen maar erger dus het is weer niet gelukt.
We genieten dan maar extra van het mooie weer en de fantastische zonsondergangen, dat is ook leuk.
Frauke gaat aan de slag met haar boog.





De camera doet weer goed zijn werk. Als de zon begint te zakken komen er weer mooie kleuren tevoorschijn. Helemaal donker wordt het hier nu niet in deze tijd van het jaar. Midden in de nacht is het wat schemerig maar daar houdt het dan ook mee op. Lekkere lange dagen. Je moet er wel op letten dat je wat vaker op de klok kijkt. Doe je dat niet dan raak je makkelijk uit het ritme met bijvoorbeeld het eten en slapen.





Het blijft mooi een zonsondergang.

Lofotr Viking Festival in Borg

Deze week is het vikingfestival in het Vikingmuseum in Borg. Leuk en interessant om daar nu te gaan kijken omdat er tijdens het festival veel gebruiken van de Vikingentijd worden uitgebeeld en er is een tentoonstelling.
Het is een jaarlijks terugkomend evenement. Er worden vechtspelen gehouden, bootwedstrijden en er zijn toneelvoorstellingen. Je kunt er zelfs workshops doen met de materialen die in die tijd gebruikt werden zoals bijvoorbeeld kooklessen, stoffen verven met planten.


Na een uitgebreid en relaxed ontbijtje breken de meiden eerst hun tent af. Ze hebben lekker gekampeerd.






Onderweg wordt er regelmatig gestopt om even wat foto's te maken. Het is mooi weer en de kleuren zijn weer schitterend. Mooie bergen, kleurige huisjes en mooi helder water. De Lofoten zijn echt uniek in Noorwegen.










In Borg aangekomen is het al erg druk.  Het zijn niet alleen toeristen maar ook vele toneelspelers zijn aanwezig om het mogelijk te maken om de bezoekers een idee te geven van de Vikingentijd.
De tentoonstelling in het museum laat kleding zien, sieraden, werkmaterialen en gebruiksvoorwerpen.










Voor we naar buiten gaan nuttigen we eerst een heerlijke kop Vikingensoep die rijkelijk gevuld is met vlees en groenten. Echt zalig!!
Buiten staan er diverse tenten waar oude ambachten worden gedemonstreerd.



Renske en Frauke nemen de kans om met een "Viking" op de foto te gaan!!!








Al met al was het een geslaagde dag. Zeer zeker erg interessant. Aan het einde van de dag arriveren we in Sortland. 

Via Bodø naar de Lofoten

Bodø is de plaats waar we de boot nemen om naar de Lofoten te gaan. Het is een bootreisje van 4 uur. We hebben niets gereserveerd dus gaan we eerst informeren hoe of wat en wanneer er plaats is. De eerstvolgende overtocht is om 15 uur dus hebben we nog even de tijd om in Bodø zelf rond te kijken.  Het is geen overdreven grote plaats maar heeft wel een grote haven en mooi winkelcentrum. Uiteindelijk komen we uit bij de Bodø-kathedraal. Een mooie lichte basiliek die in 1956 is ingewijd.






Wat meteen opvalt is weer de herdenking van de Utøya slachtoffers. Er liggen bloemen, en er is in de kerk ook een schrift neergelegd waarin mensen hun medeleven in kunnen betonen. Ook hier in Bodø zijn een aantal jongeren om het leven gekomen.




Om 14 uur begint het inschepen en we krijgen te horen dat we mogelijk niet meekunnen en dan pas vanavond de boot kunnen nemen. Het hangt er echt om en we zijn dan ook blij als we als een na laatste op de boot binnen kunnen. Het is echt passen en meten, geen centimeter is onbenut.




We zitten tijdens de vaart op het achterdek. Het is niet warm maar wel lekker om buiten te zitten. Na 4 uur komen de eerste toppen van de Lofoten in zicht. Kenmerkend zijn de spitse toppen. 








We zoeken bij aankomst direct een camping in Moskenes. Uitzicht op het water en een klein haventje.
We zijn toch in een betrekkelijk korte tijd al aangekomen op de eilanden wat het hoofddoel was van de vakantie.

Op weg naar de Poolcirkel!!

Voor we de Poolcirkel over zullen gaan willen we eerst naar hetnationaal park Saltfjellet-Svartisen. Een park van 2100 km2. Hierin ligt de Svartisengletsjer.Dit is de op een na grootste gletsjer van Noorwegen en beslaat een oppervlakte van 370 km2!! Een uitloper, de Osterdalsisen,  ligt zo'n 35 kilometer van Mo i Rana. Onderweg zien we een vrouwtjes-eland met jong. Elanden zijn vrij groot en erg schuw. Het is bijna uitzonderlijk te noemen als je ze ziet (er zijn mensen die al vaak in Noorwegen zijn geweest maar er nooit een gezien hebben!!)
Voor we bij de breen kunnen komen moeten we eerst met de boot mee en dan blijkt het ook nog zo te zijn dat we 3 km moeten lopen en klimmen!



Pa probeert het natuurlijk, maar ja als je 81 jaar bent valt dat niet mee. Ik moet zeggen dat ik op een gegeven moment ook dacht:"laat die breen maar zitten, ik vind het wel goed zo"!
Samen met de meiden ben ik naar het punt gelopen waar we een mooi uitzicht hadden op de ijsmassa. Mooi blauw en gigantisch groot. Onderweg is het ook mooi.








Watervallen, mooi wolgras en de rotsen hebben alle kleuren.Op de weg terug krijgen we een buitje nat, een glibberpartij om weer beneden te komen!Na de gletsjer vervolgen we onze weg om naar de Poolcirkel te rijden. Hier staat een monument en vele honderden "steenmannetjes" die in de loop van de jaren zijn achtergelaten als persoonlijk monumentje.






Pa heeft in Nederland wel een heel persoonlijk monumentje gemaakt, waar ook de naam van mijn moeder opstaat. Bij de Poolcirkel aangekomen staat er een prachtige regenboog te wachten.  We bevestigen de plaat zorgvuldig op het hoogste punt (al meteen belangstelling natuurlijk, wie denkt er nu aan om een kant en klare plaat mee te nemen!) en reizen dan weer verder. Het is wel grappig dat de "camper" op grote afstand te zien is. Volgend jaar weer terug om te kijken of het er nog hangt!!!



Aan het eind van de dag zijn we in Bodø waar we 4 elanden zien. Een vrouwtje met 3 mannen die om de gunsten van het vrouwtje aan het vechten zijn.



Op vakantie in eigen land.

We hebben een camper gehuurd in Kristiansund, een klein uurtje rijden vanuit Molde. Als we daar aankomen staat deze al netjes klaar. Even betalen, tekenen en dan mogen we de auto meenemen. Met terugbrengen hoeven we ons qua tijd niet te haasten. Als de zaak eventueel al gesloten is kunnen we de sleutel in de brievenbus gooien!! Net even anders geregeld als in Nederland. We rijden langs de Atlanterhavsvegen terug naar Molde, waar alle spullen staan te wachten die meemoeten.
Het is en blijft altijd een hele onderneming om alles netjes in de camper te krijgen. Bedden opdekken, etenswaren in de kastjes, de kleding in de juiste kasten, alle reis- en leesboeken die meemoeten, visspullen......Na  4 uurtjes klussen kunnen we op pad. We moeten eerst richting Trondheim, ondertussen wel een bekende weg na zoveel IKEA bezoekjes!!! Bij Halsa- Kannestraum moeten we een uurtje wachten op de ferge maar dat is met de camper geen probleem. We zetten een kopje koffie en zakken even onderuit.
Na een 4-tal uren rijden stoppen we om even een warme hap te nemen en te zorgen dat de meiden naar bed kunnen. Pa blijft wat langer wakker maar duikt op een gegeven moment ook zijn bed in. We rijden door tot in de kleine uurtjes en zetten dan de camper op een parkeerplaats. Dat is het heerlijke van reizen met de camper in Noorwegen. Waar je NIET mag staan met de camper staat dat netjes aangegeven, de rest is vrij.  In slaap komen is geen probleem.
De andere dag worden we wakker en kunnen meteen lekker in het zonnetje ontbijten. Echt vakantie!!






Onderweg rijden we in een mooie natuur. Graag willen we in Mo i Rana komen vandaag. Bij de Laksfossen houden we een pauze.










We klimmen bij de waterval naar beneden en zien de jonge zalmen naar hartelust springen. Het is daarnaast ook een mooie brede waterval. We drinken wat en gaan dan weer verder richting Mo i Rana. 
In het noorden van Noorwegen staan op diverse plaatsen skulpturen van het Skulpturlandskap. Een aantal kunnen we gaan zien tijdens de rit naar de Lofoten. Het eerste beeld komen we tegen in Mo i Rana.
Het heet "Havmannen" .Het is een granieten beeld van 1015 cm hoog en staat zo'n 15 meter van de kust in het Ranfjord.













Als we bij een klein uitzichtpuntje komen, komen we bij een herdenkingsplaats voor de slachtoffers van Utøya. De kinderen die daarbij om zijn gekomen kwamen uit alle windstreken van Noorwegen en zo ook uit dit district. Vele kaarsen, bloemen en persoonlijke berichtjes. Echt indrukwekkend. Renske steekt ook een kaars op voor de slachtoffers. Veel slachtoffers waren ook van haar leeftijd.
Buiten het stadje zoeken we een camping op en genieten dan lekker van de zon. Het is zalig weer.