dinsdag 22 november 2011

Oslo

De afgelopen 2 weken ben ik 2 keer naar Oslo gevlogen voor congressen. Met het vliegtuig vanuit Molde is het net 50 minuten vliegen. Naast de congressen was er ook nog even tijd om Oslo zelf in te gaan, wat altijd leuk is.
Oslo is een grote stad met 590.000 inwoners, gelegen aan het Oslofjord. Het is intussen ook al een multi-culturele bevolking geworden. Als je, zoals wij, intussen weer zo gewend bent aan Molde komt deze stad weer wel op je af. Deze drukte zijn we niet meer gewend!! Deze drukte is in het begin weer wat onwennig. Mijn eerste "reisje" ben ik weer in het Vigelandpark geweest. Dit is een park waar 212 stenen en bronzen beelden staan die de kringloop van het menselijk leven uitbeelden. Deze beelden zijn gemaakt tussen 1907-1942 door de Noorse beeldhouwer Gustav Vigeland. Het is een ontzettend mooi beeldenpark en het is vooral knap dat vaak met weinig detail de juiste uitdrukking op een gezicht te zien is.





Tijdens het 2e congres zat ik in een hotel tegenover Het Opera-gebouw in Oslo. Het Operahuis is in 2008 voltooid. Het ligt direct aan het Oslofjord en is inmiddels uitgegroeid tot een druk bezochte bezienswaardigheid. Het gebouw heeft inmiddels al meerdere architektuurprijzen gehad. Wat ik gehoord heb schijnt het reuze moeilijk te zijn om aan toegangskaarten te kunnen komen voor de vele concerten die er gegeven worden.  Het is opgebouwd uit wit marmer, glas en binnen is ook veel hout gebruikt. Er zijn in de opera 1364 zitplaatsen tijdens de concerten. Het was zeer zeker de moeite om er te gaan kijken en zowel overdag als 's avonds was het een mooi en indrukwekkend gebouw.









Nadat het congres was afgelopen was er nog net even de tijd om een wandeling te maken richting de Aker Brygge. Eigenlijk een verzameling van moderne woonruimtes en natuurlijk vele winkels met uitzicht op de haven van Oslo, tenminste de haven voor de veerdiensten. 3 jaar geleden zijn we hier voor het laatst geweest en ik moet zeggen dat er ontzettend veel is bijgebouwd. Een gezellige drukte,leuk om rond te kijken en het fototoestelletje af en toe tevoorschijn te halen.