woensdag 14 maart 2012

Trondheim

Trondheim ligt 200 kilometer van Molde. De afstand lijkt niet lang maar zeker in de winter zijn we  voor die 200 kilometer wel een kleine 5 tot 6 uur onderweg. De weg loopt over bergen en via dalen dus dat neemt veel tijd in beslag.Ook is de maximumsnelheid 80 km/uur. Overschrijden kun je deze beter niet: de boetes kunnen behoorlijk oplopen!!




Op internet ben ik een leuk hotel tegengekomen waar we een nacht zullen overnachten. Het Leilighethotell, een hotel wat eigenlijk uit appartementen bestaat, compleet met keuken, badkamer, wasruimte met wasmachine en droger: 110 m2. Groot genoeg voor 7 personen. We rijden via Oppdal naar Trondheim. Oppdal is een bekende wintersportplaats, waar zoals het hoort in de winter, behoorlijk wat sneeuw ligt. De route ernaartoe is prachtig. Mooie uitzichten, sneeuw, bevroren watervallen.





We missen alleen de herten, die hebben we deze winter nog niet gezien. In Oppdal nemen we even een koffie- en plaspauze. Koffie met een heerlijke warme wafel, bedekt met room en een zalige aardbeienjam. Dat gaat er wel in.
Na een uurtje vervolgen we de weg richting Trondheim waar we in de middag arriveren. De eigenaar van het hotel komt met de sleutel zodat we onze spullen binnen kunnen zetten. Zoals echte hollanders dat meestal doen, hebben we natuurlijk van alles te eten bij. Zelfs een kant en klare spaghettisaus!
Het hotel staat op loopafstand van het centrum, alleen is het nu op glij-afstand. De weg is veranderd in een grote ijsplaat. We glibberen werkelijk van de ene naar de andere kant. Ieder plekje verse sneeuw wordt benut omdat dat nog een beetje stroef is.  We lopen naar de Nidarosdomen, DE Kathedraal van Trondheim. Nu het donker is ziet het er bijna sprookjesachtig uit.







Hij is al gesloten maar gaan morgen weer op tijd terug om ook binnen te gaan kijken.Het is een schitterende kathedraal, echt indrukwekkend.  Trondheim bij avond is ook mooi. de haven met zijn mooie verlichting, de oude huisjes zien er heel anders uit. Via het winkelcentrum lopen we langzaam terug naar het appartement.




Het is druk op straat. Iets wat je niet meer gewend bent nu we in een rustige plaats als Molde wonen.
Het ontbijt is de andere dag geheel en goed verzorgd. Er is van alles in de koelkast gelegd.  Na het eten zetten we al onze spullen in de auto en gaan dan op pad richting de Kathedraal.







We lopen als enigen rond in de kathedraal. De trap om naar boven te kunnen lopen is gesloten omdat het te glad is om buiten rond te kunnen lopen. Omdat het zo rustig is binnen is de beveiliging ook op een laag putje. Foto's maken mag eigenlijk niet binnen maar het is me toch gelukt om een aantal plaatjes te schieten!!!










We steken nog een kaarsje op voor Ma en gaan dan na een uurtje weer naar buiten. We gaan even kijken bij de Katedralskole, waar Frauke graag naartoe wil, maar deze is gesloten.De meiden gaan alleen op pad in Trondheim en wij gaan verder rondkijken in het centrum.








Natuurlijk brengen we ook nog een bezoek aan onze favoriete glaswinkel: Elisabeths Atelier.
Een mooi winkeltje met glaswerk, keramiek en schilderijen. De eigenaresse is een ontzettend leuk mens en intussen zijn we voor haar een bekend gezicht. Het is dan ook een stevige klem als we weer verder gaan!!


Via de oude haven lopen we terug en gaan dan rijden naar de Ikea, waar we even eten en nog wat inkopen doen. We willen niet de gehele weg in het donker rijden. Uiteindelijk zijn we om 21.00 thuis na  gezellige dagen in Trondheim.

1 opmerking:

  1. Verschillende weertypes op 3 uur rijden onverstelbaar.Mooie opname,s veel gestopt er was ook veel te zien indrukwekkende kathedraal

    BeantwoordenVerwijderen