vrijdag 1 maart 2013

Nigardsbreen

Vanuit Lærdal staan we vrij snel in Sogndal waar we boodschappen gaan doen voordat we naar de gletsjer gaan rijden. Het is behoorlijk druk in het stadje dat zowaar tot een echt toeristencentrum is uitgegroeid.Het is ook de laatste stopplaats voor diegene die naar de gletsjer gaan. Het is mogelijk om vlakbij de gletsjer te camperen. Hier wordt veel gebruik van gemaakt. Winkels zijn daar niet dus hier in Sogndal wordt lekker geshopt. We halen boodschappen en gaan dan rijden richting de gletsjer, langs smalle weggetjes. Een tegemoetkomende duitse camperchauffeur heeft daar niet zo'n erg in en rijdt in een hoog tempo voorbij waarbij hij onze spiegel raakt. Onze spiegel is sterker, die van hem ligt aan diggelen!!!Nadat we hem hebben uitgelegd hoe er hier gereden wordt in Norge gaan we weer verder.  Voorheen stond er een informatiecentrum over het gletsjergebied maar dit is in zijn geheel verdwenen. We rijden nu door tot aan het vertrekpunt waar de boot vertrekt richting de gletsjer. De Nigardsbreen is een uitloper van de Jostedalsbreen/gletsjer die een totale oppervlakte heeft van 487 km2!! Het water van het  gletsjermeer is melkachtig/blauw van kleur en ijskoud natuurlijk. Er drijven stukken ijs in.



De boottocht neemt een goede 20 minuten in beslag en we komen aan bij de gletsjer zelf. We moeten eerst nog een stuk lopen.





Het klimmen valt pa tegen en hij blijft halverwege lekker op een rots zitten waar hij prachtig uitzicht heeft over de gletsjer. Wij lopen verder en kunnen dichtbij de gletsjer komen. Het is ook mogelijk om er een klimtocht te maken maar daarvoor zijn we helaas te laat! Het ijs is echt prachtig blauw (veel zuurstof) van kleur. De nodige plaatjes worden weer geschoten.



















Nadat we er een goed uur hebben rondgelopen gaan we terug. Renske loopt met opa vooruit. Onderweg repareert hij nog even een bruggetje! We moeten even wachten eer we de boot weer terug kunnen nemen maar dat is geen straf. We hebben een prachtig uitzicht, wat willen we nog meer.  We besluiten om weer verder te rijden. Onderweg stoppen we eerst om even een lekkere maaltijd te maken. Renske en opa gaan koken en ik ga met Frauke op zoek naar een loopbrug.




Het water stroomt hier behoorlijk hard en de brug is niet bepaald stabiel om eroverheen te kunnen lopen. Het is prachtig weer. Lekker buiten eten, even ontspannen en dan gaan we weer verder.We rijden door een prachtig natuurpark: Fosseheimen. Echt schitterend mooi.



















Natuurlijk bergen, vele watervallen, steile smalle wegen. We komen niet echt veel mensen tegen. De avond komt er toch een keer aan en we hebben nog geen overnachtingsplaats. Uiteindelijk zien we een kleine camping. Er staan wat hutten en verder een tentje. De receptie is een hokje waar een papier hangt wat het kost om er te staan en dat is het eigenlijk. De meiden willen eigenlijk graag in een hut slapen en niet in de tent. Maar als ik even goed binnenkijk is het toch de tent en de camper!!We slapen allemaal zo. Het was een lange dag vol mooie activiteiten.
De ochtend begint weer op tijd. Na een lekkere lange douche leggen we een enveloppe met het overnachtingsgeld erin bij de receptie en vervolgen onze weg richting Måløy. Het weer is niet echt geweldig.De regen komt hier met bakken uit de lucht. Onze vakantie zit er bijna op en ineens ben ik het hartstikke zat. Na Måløy wil ik naar huis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten