zaterdag 27 augustus 2011

Op vakantie in eigen land.

We hebben een camper gehuurd in Kristiansund, een klein uurtje rijden vanuit Molde. Als we daar aankomen staat deze al netjes klaar. Even betalen, tekenen en dan mogen we de auto meenemen. Met terugbrengen hoeven we ons qua tijd niet te haasten. Als de zaak eventueel al gesloten is kunnen we de sleutel in de brievenbus gooien!! Net even anders geregeld als in Nederland. We rijden langs de Atlanterhavsvegen terug naar Molde, waar alle spullen staan te wachten die meemoeten.
Het is en blijft altijd een hele onderneming om alles netjes in de camper te krijgen. Bedden opdekken, etenswaren in de kastjes, de kleding in de juiste kasten, alle reis- en leesboeken die meemoeten, visspullen......Na  4 uurtjes klussen kunnen we op pad. We moeten eerst richting Trondheim, ondertussen wel een bekende weg na zoveel IKEA bezoekjes!!! Bij Halsa- Kannestraum moeten we een uurtje wachten op de ferge maar dat is met de camper geen probleem. We zetten een kopje koffie en zakken even onderuit.
Na een 4-tal uren rijden stoppen we om even een warme hap te nemen en te zorgen dat de meiden naar bed kunnen. Pa blijft wat langer wakker maar duikt op een gegeven moment ook zijn bed in. We rijden door tot in de kleine uurtjes en zetten dan de camper op een parkeerplaats. Dat is het heerlijke van reizen met de camper in Noorwegen. Waar je NIET mag staan met de camper staat dat netjes aangegeven, de rest is vrij.  In slaap komen is geen probleem.
De andere dag worden we wakker en kunnen meteen lekker in het zonnetje ontbijten. Echt vakantie!!






Onderweg rijden we in een mooie natuur. Graag willen we in Mo i Rana komen vandaag. Bij de Laksfossen houden we een pauze.










We klimmen bij de waterval naar beneden en zien de jonge zalmen naar hartelust springen. Het is daarnaast ook een mooie brede waterval. We drinken wat en gaan dan weer verder richting Mo i Rana. 
In het noorden van Noorwegen staan op diverse plaatsen skulpturen van het Skulpturlandskap. Een aantal kunnen we gaan zien tijdens de rit naar de Lofoten. Het eerste beeld komen we tegen in Mo i Rana.
Het heet "Havmannen" .Het is een granieten beeld van 1015 cm hoog en staat zo'n 15 meter van de kust in het Ranfjord.













Als we bij een klein uitzichtpuntje komen, komen we bij een herdenkingsplaats voor de slachtoffers van Utøya. De kinderen die daarbij om zijn gekomen kwamen uit alle windstreken van Noorwegen en zo ook uit dit district. Vele kaarsen, bloemen en persoonlijke berichtjes. Echt indrukwekkend. Renske steekt ook een kaars op voor de slachtoffers. Veel slachtoffers waren ook van haar leeftijd.
Buiten het stadje zoeken we een camping op en genieten dan lekker van de zon. Het is zalig weer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten