zaterdag 27 augustus 2011

Op weg naar de Poolcirkel!!

Voor we de Poolcirkel over zullen gaan willen we eerst naar hetnationaal park Saltfjellet-Svartisen. Een park van 2100 km2. Hierin ligt de Svartisengletsjer.Dit is de op een na grootste gletsjer van Noorwegen en beslaat een oppervlakte van 370 km2!! Een uitloper, de Osterdalsisen,  ligt zo'n 35 kilometer van Mo i Rana. Onderweg zien we een vrouwtjes-eland met jong. Elanden zijn vrij groot en erg schuw. Het is bijna uitzonderlijk te noemen als je ze ziet (er zijn mensen die al vaak in Noorwegen zijn geweest maar er nooit een gezien hebben!!)
Voor we bij de breen kunnen komen moeten we eerst met de boot mee en dan blijkt het ook nog zo te zijn dat we 3 km moeten lopen en klimmen!



Pa probeert het natuurlijk, maar ja als je 81 jaar bent valt dat niet mee. Ik moet zeggen dat ik op een gegeven moment ook dacht:"laat die breen maar zitten, ik vind het wel goed zo"!
Samen met de meiden ben ik naar het punt gelopen waar we een mooi uitzicht hadden op de ijsmassa. Mooi blauw en gigantisch groot. Onderweg is het ook mooi.








Watervallen, mooi wolgras en de rotsen hebben alle kleuren.Op de weg terug krijgen we een buitje nat, een glibberpartij om weer beneden te komen!Na de gletsjer vervolgen we onze weg om naar de Poolcirkel te rijden. Hier staat een monument en vele honderden "steenmannetjes" die in de loop van de jaren zijn achtergelaten als persoonlijk monumentje.






Pa heeft in Nederland wel een heel persoonlijk monumentje gemaakt, waar ook de naam van mijn moeder opstaat. Bij de Poolcirkel aangekomen staat er een prachtige regenboog te wachten.  We bevestigen de plaat zorgvuldig op het hoogste punt (al meteen belangstelling natuurlijk, wie denkt er nu aan om een kant en klare plaat mee te nemen!) en reizen dan weer verder. Het is wel grappig dat de "camper" op grote afstand te zien is. Volgend jaar weer terug om te kijken of het er nog hangt!!!



Aan het eind van de dag zijn we in Bodø waar we 4 elanden zien. Een vrouwtje met 3 mannen die om de gunsten van het vrouwtje aan het vechten zijn.



1 opmerking:

  1. Mooi het monument de camper waar alle namen op staan . Hopen dat hij er volgend jaar nog is !!! Gelukkig is de camper solide gemaakt.

    BeantwoordenVerwijderen