donderdag 2 december 2010

Een kleine tussenstand

Intussen zijn we al 5 maanden aan het werken op de IC hier in Molde. Op het blog lijkt het misschien weleens alsof we alleen maar op pad gaan en leuke dingen doen maar er moet natuurlijk ook nog gewoon gewerkt worden en de meiden moeten gewoon naar school. Het IC werk is door alle ervaring die we in Breda hebben opgedaan niet moeilijk. Het is alleen allemaal in het Noors. Soms kom je dan toch wel voor verrassingen te staan. Je weet het wel maar zie het maar eens in het Noors uit te leggen. Voor de IC-ers onder ons: Een patient aan de NIV die op zijn buik moet waar geen protocol voor is, georderd door een poolse arts (die dialect-noors spreekt) medicijnen die je via de anesthesie moet laten komen, geen speciaal bed en een collega die dat nog nooit gedaan heeft. Ik zweet niet makkelijk, maar warm had ik het wel!!
Het is gelukt, maar je wordt wel op de proef gesteld.Over het algemeen hebben we onze draai wel gevonden. Het contact met de patienten gaat ook steeds beter en de in's en out's van de afdeling weten we nu ook wel. Langzamerhand raken we ingeburgerd en werken we aan steeds meer dingen mee. Mijn eerste fotografie opdracht is klaar en de folder voor familie en patienten is heel mooi geworden. Ook wordt er regelmatig de taak als coordinator van de afdeling op het bordje gelegd. Best wennen omdat we al heel trots zijn dat we kunnen verstaan wat er aan de telefoon gezegd wordt. Klinkt misschien gek maar dat is het moeilijkste wat er is omdat je alleen iemand hoort en geen gezichtsuitdrukkingen ziet.
Onze Noorse les ligt nu even stil omdat alles nu volop in de voorbereiding is voor de Kerst/Jule. HET FEEST van Noorwegen. We doen daar natuurlijk vrolijk aan mee en kijken wel uit naar onze eerste Jule in Molde.
Met de meiden gaat het ook goed op school. Het Noors gaat goed en ze zijn goed opgenomen in de klas. 16 December hebben ze hun eerste Jule-bal, dus zijn we vandaag maar eens op pad gegaan voor de kleding. Dat heeft weer kroontjes gekost!!Ze hebben er veel zin in. Voor Renske wordt het extra spannend half december want haar vriendin uit Breda komt 14 dagen naar Molde. Wel speciaal.
Na de kerstvakantie wordt de school intensiever en moeten ze ook meer Noorse proefwerken gaan maken.
Al met al gaat het ons hier goed. We hebben het goed naar onze zin en genieten nog iedere dag van ons mooie Noorwegen. De tijd vliegt voorbij maar we hebben maar zat energie om deze tijd optimaal te kunnen benutten. Het is voor ons allemaal een grote stap geweest en ook zeer zeker voor de meiden maar ik ben er van overtuigd dat het voor hun een hele ervaring is die ze hun nooit meer af kunnen pakken.
We krijgen nog steeds kaartjes en berichtjes uit Nederland. Ook de berichten op het blog vinden we altijd heel leuk om te krijgen.
Vandaag is er zelfs een pakje van Sint en Piet gearriveerd!!!




2 opmerkingen:

  1. geweldig zoals jullie het naar de zin hebben.
    leuk dat de meiden het goed doen.
    die foto's daar ben ik wel jaloers op grandioos.
    veel succes en een hele fijne jule. groetjes anna

    BeantwoordenVerwijderen
  2. He Miranda en Rob zit hier eens even op mijn gemak jullie dagelijkse leven door te lezen ,geweldig om te lezen dat jullie het erg naar je zin hebben daar. Bovendien staan er prachtige foto's op. En Rob nu het daar zo koud is wordt er vast gepo..... om lekker warm te blijven, de groetjes. Marco

    BeantwoordenVerwijderen